onsdag 25 september 2013

Fyra sorters kakor


Det blir mycket fika nu när vi är föräldralediga. Sockersug och hunger är mina nya vänner eftersom jag helammar. Det har funnits dagar då jag först ätit en stor lunch bestående av pasta för att en timme senare fylla på med ett hamburgemål. Och så lite fika på det innan middagen. Men det är bara härligt!

Vi försöker baka eget bröd och sötsaker för att undvika tillsatser och dessutom kunna göra det helt ekologiskt, så jag tänkte baka någon form av sockerkaka att ha i frysen. Men så slog jag upp Leila Lindholms A piece of cake och kom på att jag lika gärna kunde göra fyra olika kakor när jag ändå var i farten. Hurt hurt!

Tre av fyra recept har jag modifierat efter eget tycke och smak.

Syrlig citron- och vallmokaka
Jag har bakat den här kakan en gång förut och tyckte att den blev lite väl syrlig. Jag gillar surt men det får inte helt ta över. Så jag har minskat på det sura och ändrat glasyren jämfört med originalreceptet.

Ingredienser:
3 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal av 2 små citroner och saft av en halv liten citron
0,5 dl blå vallmofrön

Glasyr:
Florsocker
Vatten

Smör och ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten (men se till så att det inte blir mjölklumpar).
Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och vallmofrö i smeten.
Fyll en smörad och bröad form.
Grädda kakan i mitten av ugnen i minst 25-30 minuter. I min ugn behövdes ca 35 min. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr och ringla glasyr över kakan. Eftersom jag frös in kakan gör jag endast en liten mängd av några matskedar florsocker och några droppar vatten som jag ringlar över kakbitarna vid servering.

Saffran- och Cointreaukaka
I originalreceptet ska man tillsätta ljus rom. Eftersom vi inte hade någon rom hemma så fick det bli Cointreau som gav en tydlig smak av citruslikör. Gott blev det!

Ingredienser:
3 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 g saffran
2 msk Cointreau

Smör och kokosflingor till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret. Koka upp mjölken med saffranet. Blanda smör och varm mjölk, blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten (men se till så att det inte blir mjölklumpar).
Tillsätt Cointreau.
Fyll en form som är smörad och bröad med kokos.
Grädda kakan i mitten av ugnen i minst 25-30 minuter. I min ugn behövdes ca 35 min. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och lossa den sedan från formen.

Kardemumma- och whiskeykaka
Det här är egentligen en helt vanlig sockerkaka med kardemumma men jag hade fått blodad tand efter saffranskakan och bestämde mig för att hälla i en skvätt whiskey. Vi har ändå en massa spritflaskor som står, det är ingen här som dricker alkohol för tillfället. Whiskey och kardemumma visade sig vara en mycket lyckad kombo!

Ingredienser:
3 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk whiskey (jag tog Seven Oaks)
1 msk malen kardemumma

Smör och ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret. Koka upp mjölken med kardemumman. Blanda smör och varm mjölk, blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten (men se till så att det inte blir mjölklumpar).
Tillsätt whiskey.
Fyll en form som är smörad och bröad.
Grädda kakan i mitten av ugnen i minst 25-30 minuter. I min ugn behövdes ca 35 min. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och lossa den sedan från formen.

Kokostoscakaka
Här följde jag faktiskt receptet till punkt och pricka. Tror jag.

Ingredienser:
3 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Toscasmet:
½ dl sirap
25 g smör
½ dl matlagningsgrädde
2 dl kokosflingor
1 dl socker

Smör och ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten (men se till så att det inte blir mjölklumpar).
Fyll en smörad och bröad form med löstagbara kanter.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 minuter.
Under tiden kakan gräddas så rör du ihop toscasmeten.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ca 5 min.
Häll smeten över kakan och grädda i ugnen ytterligare 15 min.
Låt kakan svalna något och lossa den sedan från formen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar