lördag 14 september 2013

Megasnabba Islandsguiden

En kollega bad om tips för en kompis räkning inför Iceland Airwaves '13. Slängde snabbt ihop en lista, here it goes:

- Ladda ner Iceland Airwaves-appen och planera vilka spelningar du ska gå på, den är ovärdelig. Är det populära band som spelar så var där i sjuuuuuuuukt god tid innan. Vi lyckades t ex aldrig se Of monsters and men förra året pga fullt många timmar innan de började. 

- Det finns en liten Kiosko-liknande* hamburgerkiosk (som man går in i) i hamnen som är fantastiskt mysig. Åt inte där själv dock! Ligger precis bredvid Hotel Reykjavik Marina. I området finns flera mysiga restauranger. 

- Samba Sushi har så jääääävla goooood mat. Boka bord genast!

Nomnomnom på Samba Sushi. (2012)

- Vid Tjörnina är en annan restaurang man måste besöka. Ligger i en gammal lägenhet och alla möbler och porslin och sånt är omaka. Übermysig bar med 50-talsmöbler. Ät gärna lamm. Herregud vad gott, vi pratar fortfarande om lammet vi åt där förra året. 

- Man MÅSTE åka till Blå lagunen. Ja, det är turistigt men så jävla härligt! Skulle ALDRIG åka till Island utan MINST en tripp dit. Under en resa var jag där fyra gånger på sju dagar. True story.


Nejjagtänkerinteklivaupp. (2007)

- Om du har tid, åk Gyllene cirkeln. Den är väldigt sevärd! Hyr bil (brukar vara rätt billigt på Island) eller ta en busstur. Så otroligt häftig natur!

- Är du sugen på nudlar finns det TVÅ bra nudelställen på Skolavordurstigur inne i stan (gatan går snett upp mot kyrkan från Laugavegur som är huvudgatan). Billigt och bra!

- Kolaportir är en loppmarknad som är lite av ett måste. Ligger också i hamnen. Öppet på helger bara har jag för mig. En hel del turister men faktiskt är det nog främst islänningar som hänger här. 

- Har du inte sett filmen 101 Reykjavik, se den innan du åker som uppvärmning!

- Filmen utspelar sig bland annat på världsberömda Kaffibarinn. Damon Albarn var delägare har jag för mig? Hur som helst, klassisk bar som man måste ha besökt. 

- Jättekyrkan (Hallgrímskirkja) som sticker upp mitt i stan har hissar upp i tornet som man kan åka upp i. Otroligt fin utsikt!

- Om du vill shoppa så finns det ju en hel del roliga affärer inne i stan (främst Laugavegur, Skolavordurstigur och Austurstraeti), bara att ströva runt. Mycket vintage! Jag gillar t ex Gyllti Kötturinn (Den gyllene katten).  Mer kedjor finns i shoppingcentret Kringlann, går bussar dit från stan. Man betalar i mynt på bussen. Jämna pengar. 


Magi. (2012)

- En annan grej jag aaaaaldrig skulle missa att göra på Island är att beställa Dominospizza. Island har en egen pizza som heter 101 Reykjavik. Man beställer den med läsk, brödstänger, vitlöksolja och HERREGUD JAG DÖR jag vill typ åka dit varje dag för den där jäkla pizzan. Du får gärna ta med en hem till mig?

- Laundromat som ligger mitt i stan är en mysig bar, men det är nog ett av ställena där en massa band spelar så dit kommer ni nog oavsett. 


- Nu är det ju Airwaves så det är nog annorlunda men på Island festar man till typ 7 på morgonen. Det innebär att folk förfestar till typ 2-3 så om det är lite halvtomt ute vid midnatt, fear not! Rätt vad det är står man där och dansar bredvid en berusad Björk (artisten, inte trädet). 

- Det finns ett PENISMUSEUM mitt i Reykjavik! Jag har aldrig lyckats ta mig dit på deras öppettider vilket är synd och skam. 

* Barcelonareferens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar