torsdag 31 oktober 2013

13 tips för Halloween: Äpple, kanel, kolasås och lite Dia de los muertos på det

Varje dag fram till Halloween (31/10) postar jag ett nytt inlägg med tips och idéer för Halloweenfesten.

Sista dagen för mina Halloweentips! 

Herregud, om jag skriver att jag DRÖMDE ihop den här efterrätten så kanske det blir fullständigt solklart precis hur sockerberoende jag är? Innan jag fick barn (och innan jag var gravid) så brukade jag drömma helt sjuka drömmar, alltså megaläskiga, och vakna skräckslagen. Dagen efter när jag berättade om drömmarna för Ruben brukade han alltid "jag drömde att jag fick leka med massa gulliga valpar!" Men nu har alltså tidvattnet vänt och jag får drömma om desserter. Winning!

Jag ville få in en liten vink till Dia de los muertos i mitt Halloweenfirande också. Därav kakorna.

Äppelmuffins med havretäcke, kolasås, grädde, och så en kaka på det
12 portioner

Det bästa är att börja med småkakorna eftersom man kan göra dem minst en dag innan servering. Muffinsarna funkar utmärkt att frysa också. Värm i ugn innan de ska serveras!

Äppelmuffins med havretäcke

Ingredienser, muffins
2 ägg
1,5 dl strösocker
100 g smör
2 dl mjölk
Skal av en halv citron
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Fruktkött från 4 äpplen (jag använde resterna från när vi gjorde äppeljuice i vår råsaftcentrifug)

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll mjölkblandningen i äggblandningen. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och rör i dem i äggblandningen. Riv i citronskalet. Tillsätt äppelfruktköttet och blanda. Fördela smeten i en muffinsplåt för 12 muffins. Gör sedan havreblandningen.

Ingredienser, havretäcke
150 g smör
3 dl havregryn
0,75 dl socker
3 tsk kanel

Smält smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. Fördela ovanpå den ogräddade muffinssmeten i muffinsplåten.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, men kolla med en provsticka - den ska inte vara kladdig.

Kolasås

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt småputtra i fem minuter.

Kakor med glasyr

Ingredienser, kakor
100 g kallt tärnat smör
0,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 äggula

Ingredienser, glasyr
1 dl florsocker
1 msk mjölk
Karamellfärg

Blanda mjöl, socker och kardemumma. Tillsätt äggula och nyp i smöret, jobba tills det blir en smidig deg. Kyl degen i en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord så att den är några mm tjock. Stansa ut kakor och lägg dem på en oljad plåt. Grädda i ca 8 minuter.
Blanda florsocker och mjölk till glasyren, addera eventuellt mer florsocker eller mjölk tills du är nöjd med konsistensen. Dela upp i mindre koppar och färga med karamellfärg.
När kakorna svalnat, dekorera dem med glasyren och låt stelna.

Lägg en muffins på ett fat. Häll över kolasås. Serverad med vispad grädde och en glasyrkaka. Svimma lite av sockerchocken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar