torsdag 10 oktober 2013

Aron och hans pingvinvänner


De bästa projekten är ofta de oplanerade projekten. Man kör igång, vet inte riktigt vad det ska leda till, men så blir resultatet asbra och man bara "jag hade planerat det så hela tiden! FAKTISKT!"

Ett exempel på det är Arons mobil som vi har ovanför spjälsängen som han aldrig sover i. Mobilen byggde jag när jag var höggravid och överenergisk. Jag hittade en superfin julgransdekoration på Etsy (hittar den tyvärr inte just nu så kan inte länka. Testa dock att söka på "penguin" på Etsy, herreguuuud vad mycket söta grejer - det måste vara för att inget annat djur inspirerar till så mycket söthet, förutom röd panda) som jag ville efterapa. Den var gjord i papier-maché vilket jag aldrig hållit på med förut (utom eventuellt på dagis (förlåt, förskola), minns inte så noga och känns ej viktigt lärdomsmässigt).

När jag väl satt igång bestämde jag mig hipp som haver att göra fyra stycken pingviner. Och när de var klara bestämde jag mig för att de skulle bli en mobil till Aron. De tog rätt lång tid att göra eftersom alla moment innebär lång torktid, men Aron ÄLSKAR pingvinerna. När han var lite mindre och blev ledsen över något kunde vi bara gå och titta på pingvinerna ovanför sängen så blev han glad igen. Redan när han var en minifjutt kunde han spana på dem hur länge som helst. Och han tycker fortfarande att de är helfestliga sju månader senare. Så sjukt värt all tid jag la ner även om jag inte hade en aning om det då.

Här kommer en ganska kortfattad guide, förlåt crappiga mobilbilder!

Pingvinmobil

Material:
4 julgranskulor i plast i någon slags mellanstorlek
Tidningspapper (jag lånade några reklamblad från Elgiganten, tack Elgiganten för sponsen!)
Tapetklister (pulver)
Vatten
Snöre (mitt grön-vita är inköpt på Panduro)
Vit, svart och orange hobbyfärg (jag köpte färgen på Panduro)
Klarlack
Penslar
Sandpapper
Broderibåge
Mobilarm

Gör papier-maché. Jag utgick från det här receptet men struntade i krita och linolja och sånt. Blev toppen ändå tycker jag!
Bygg runda bollar av papier-maché utanpå julgranskulorna. Lämna hänget fritt. Forma näbb, vingar och två små fötter.
Häng upp bollarna på tork, förslagsvis genom att trä ett snöre genom hänget och lägga till exempel en lång köksslev eller ett moppskaft mellan två stolar (jag använde pinnen från garderoben som galgarna hänger på) och häng bollarna där. Gärna nära ett varmt element så att massan inte är blöt för länge och möglar. Sedan ska de torka i säkert minst tre dygn.
När de är helt torra är det dags att sandpappra bort ojämnheter. Här kan man vara så slarvig eller noggrann man vill. Man kan få en jätteslät yta om man jobbar tillräckligt på det. Jag gjorde något mittemellan så klart.
Dags för målningen! Börja med den vita färgen, sedan den svarta (lämna fötterna) och sist den orangea. Låt torka mellan varje färg.
När färgerna var helt torra lackade jag pingvinerna. Som du säkert förstår vid det här laget får du sedan se till att barnet inte äter på pingvinerna.
För upphängningen tog jag ena ringen från broderibågen och målade den vit. Jag knöt fast fyra snören som var precis lika långa och knöt fast dem i mobilarmen. Sedan fäste jag ett snöre i varje pingvins hänge och knöt fast det i ringen.
Klart!Uppdatering: Det var Etsy-shoppen Pig & Pumpkin som sålde pingvinerna från början! Dock verkar de inte sälja dem längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar