onsdag 2 oktober 2013

Recept på den perfekta pizzan + tomatsåsen



När jag skrev om tipiinvigningen (här, och här står det hur jag byggde själva tipin) så förklarade jag aldrig varför det är en pizza (otroligt snygg, ritad i Photoshop av mig) på inbjudningskortet. Vi har börjat göra hemmagjord pizza, eh, lite för ofta. Gud vad det är gott! Har knappt gjort det någonsin innan och nu bara "ska vi svänga ihop lite pizza?" i tid och otid. Tipiinvigning var ju självklart = hemmagjord pizza. Är det fest så är det. Vi varierar mellan tre sorter men möjligheterna är så klart oändliga. Enligt oss är det här den perfekta pizzadegen kombinerat med den perfekta tomatsåsen.

Pizzadeg
Pizzadegsreceptet är taget ur Kärlek, oliver och timjan: mat för välbefinnande av Anna och Fanny Bergenström. Receptet räcker till två pizzor, jag brukar dubbla det och göra två hela bakplåtar istället. Man KAN inte ha för mycket pizza.

Ingredienser:
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll i salt och honung och lite av vattnet. Rör tills jästen löst sig. Ha i resten av ingredienserna - det krävs ev ännu mera mjöl här - och arbeta ihop en bra pizzadeg (tänk sån där slät deg som man ser på pizzerior). Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter, till dubbla storleken.
Sätt ugnen på 275 grader.
Baka ut degen på plåtarna eller kavla ut dem på bakbord och flytta sedan över till plåtarna.

Tomatsås
Hittade recept här och ändrade det lite.

Ingredienser:
1 lök
1 klyfta vitlök
1 burk/tetra krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olja
1 tsk peppar
1 tsk salt
1 msk oregano
1 msk grillkrydda

Hacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i rumstemperatur medan du gör pizzadegen.

Pizzasallad
Enklast möjliga men också godast.

Ingredienser:
Vitkål
Citron
Olivolja
Vinäger
Italiensk salladskrydda

Strimla vitkål. Pressa över citron och skvätt över lite vinäger. Snåla inte med oljan. Krydda.

Våra bästa fyllningar:

101 Fejkjavik
Blev så galet sugen på Dominos pizza 101 Reykjavik när jag skrev Islandsguiden nedan att jag i ren desperation försökte göra en hemmagjord variant. Den når ju inte upp till originalet men äckligt blev det i alla fall inte.

Ingredienser:
Pizzadeg
Tomatsås
Chorizokorv (färdiguppskuren, köpte någon variant på Ica)
Färska champinjoner
Blåmögelost (hittade någon i frysen)
Vanlig ost

Bred på tomatsås, strö ut skivad svamp, riven ost och korv och smula över blåmögelosten. In i ugnen!

Tonfisk
Inga konstigheter.

Ingredienser:
Pizzadeg
Tomatsås
Riven ost
Tonfisk i vatten, en burk

Bred på tomatsås, strö ut riven ost och tonfisk. In i ugnen!

Päronpizza med ädelost
Ruben grät faktiskt en skvätt av lycka när han åt den här första gången.

Ingredienser:
Pizzadeg
Päron (3-4 stora)
Ädelost
Flingsalt
Svartpeppar
Rapsolja
Färsk eller torkad timjan om man vill

Pensla degen med olja. Skiva päron tunt och täck pizzan med skivorna. Smula över ädelost, salta, peppra och strö över timjan. In i ugnen!



Fler pizzarecept:
Pizza med aubergine och fetaost
Recept på glutenfri pizzadeg
Pizzadeg som inte behöver jäsa
Chèvre- och rödbetspizza
Paprika-, plommon-, och blåmögelostpizza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar