fredag 8 november 2013

Recept på luftigt långpannebröd med rosmarin

Det ser inte mycket av för världen det här brödet där det ligger i sin långpanna, det gör det ju inte. Det är mer som den tystlåtna personen i hörnet på festen som visar sig ha intressantaste livet. För det är så förbannat gott! Man äter och äter tills man får ont i magen men det är omöjligt att sluta. Lite smör på varm brödbit och bara omnomnom. Sjukt nyttigt är det också. Inte, så klart, det är bara vitt mjöl och alla 5:2-dieter och LCHF och XYZWTF får gå och lägga sig. Tröttmössor där.


Ramona Flowers: This is good garlic bread.
Scott Pilgrim: Yeah, I think garlic bread would have to be my favourite all-time food. I could eat it for every meal. Or just constantly, without stopping.
Ramona Flowers: Then you'd get fat.
Scott Pilgrim: Why would I get fat?
Ramona Flowers: Because bread makes you fat.
Scott Pilgrim: Bread makes you fat?

Och med det sagt, här kommer receptet som jag fått en gång av min kompis B.

Bröd med rosmarin (är det någon slags focaccia? Jag har ingen aning)
Ingredienser:
0,5 paket jäst
6 dl vatten
12 dl vetemjöl
0,5 msk salt
1/2 dl olivolja
2 tsk rosmarin (står det i receptet, jag brukar ösa på med mycket mer på känsla)

Smula ner jästen i en stor bunke och lös upp den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, vetemjölet, saltet, oljan och rosmarin. Jäs en timme under bakduk.

Knåda degen och platta ut i en stor långpanna. Jäs 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Nu kan du passa på att trycka ner bitar av fetaost, oliver, soltorkade tomater eller andra goda saker i degen om du vill, eller så kör du au naturelle. Grädda i ca 25 min. Testa med en sticka, den ska vara torr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar