måndag 18 november 2013

Sötpotatisgryta med jordnötssmörJag tror endast att den naturfotograf som lyckats fånga den skygga abbotdykaren på bild förstår min glädje över mina bilder på denna underbara men blyga gryta.

Vi äter den här sötpotatisrätten en gång i veckan och jag har tänkt skriva om den hundra gånger ungefär, men så blir jag för exalterad och glömmer att fotografera den. V. a. r. j. e. gång! Slurp så är den uppäten.

Receptet kommer härifrån och jag hittade det när jag utövade ett av mina huvudintressen - att läsa bakåt i nya bra bloggar som jag hittar, flera år tillbaka tydligen, och mejla Ruben allt jag finner spännande på vägen. Han är alltså ofrivillig läsare av mängder av bloggar. Och han kan inte ens fuska och låtsas läsa dem eftersom jag håller förhör efteråt.

Här är min variant av grytan för vuxna och bebisar.

Gryta med sötpotatis och jordnötssmör
4 port
Ingredienser:
Rapsolja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2-3 sötpotatisar (beroende på storlek)
1 tetra kidneybönor
1 röd paprika
2 tetror krossade tomater
Vatten
Ingefärspulver
Spiskummin
Svartpeppar
Salt
1 burk yellow chili (man kan också ta en fjärdedels burk starka skivade jalapeños, men det blir inte lika gott!)
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk jordnötssmör
3 msk salta jordnötter
1 lime

Skala och hacka den gula löken. Värm rapsolja i en stor kastrull eller wokpanna. Pressa i vitlöksklyftan och stek den tillsammans med den gula löken. Skala och skär sötpotatisen i kuber (ca 1x1x1 cm). Dela paprikan, skär bort kärnhuset och skär resten av paprikan i bitar. Släng i sötpotatisen och paprikan i pannan och lägg i kidneybönorna efter att du sköljt dem i ett durkslag. Ha i de krossade tomaterna och häll i lite vatten i de tomma tetrorna som du också häller i grytan så att den blir lite såsigare. Krydda med ingefära, spiskummin och svartpeppar.
Om du ska göra en bebisvariant så är det nu du tar några skedar av grytar och lägger i en egen kastrull och häller i ännu lite mer vatten så att den får koka ordentligt. Du kan behöva fylla på med vatten då och då under koktiden om grytan blir torr.
I den stora grytan för vuxna, addera en buljongtärning, salt och chilin. Eventuellt mer vatten också, grytan ska puttra ett bra tag så det kan behövas.
Nu ska båda grytorna koka tills sötpotatisen är mjuk. Det tar runt en halvtimme. Då åker jordnötssmöret i (jag lägger lite i bebisgrytan också eftersom jordnötssmöret som vi använder är osaltat), låt det smälta i grytan under omrörning.
Servera med salta jordnötter och limeklyftor att pressa över (till de vuxna), och en god sallad. Jag menar det verkligen när jag säger OMNOMNOM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar