tisdag 26 november 2013

Baka bröd med fruktkött


Jag har skrivit om det förr (här och här), att vi försöker använda fruktköttet som blir över när vi gör juice i vår råsaftcentrifug. Stryk "vår" - det är Ruben som gör juice. I SIN råsaftcentrifug. Varje dag. Jag får bara njuta av färskpressad apelsinjuice, varm äppelcider eller ananas- och citronjuice när jag kliver upp på morgonen. Tack så mycket.

Vi ville hitta ett gott och enkelt bröd att baka på resterna från äppeljuicegörandet och testade det här. Det SER enkelt ut när man läser receptet, men det här är en deg som äter mjöl. Jag tror jag använde närmare två kilo i en omgång. Så efter att både jag och Ruben svurit långa haranger över degen vid olika tillfällen så bestämde vi oss för att testa något nytt. Det var då jag mejlade Ruben en länk till UnderbaraClaras recept på enkelt bröd. Och sedan den dagen bakar han det här brödet i olika varianter minst tre gånger i veckan. Med äpple (där han använder resterna från när han gjort äppeljuice i råsaftcentrifugen och bara blandar i dem i degen) och kanel är en av favoriterna.

Ja, du läste rätt. Jag vaknar alltså till hembakt bröd och färskpressad juice på mornarna. Bura in mig!

I dag bakade han en neutral variant, vilket är perfekt om man vill ha pålägg på - jag äter det med hummus, ägg och kaviar eller bara smör. Ruben bakar det utan salt så att Aron kan smaka. Och med lite mer bikarbonat, han menar att det blir allra bäst då.

UnderbaraClaras superenkla bröd
Ingredienser:
7 dl mjöl
4 dl fil
2,5 tsk bikarbonat
(salt, men det utesluter alltså vi)
Ev fruktkött, nötter, russin eller något annat gott

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl och bikarbonat och häll i filen. Blanda i eventuellt fruktkött, lite rivna morötter och/eller blandade nötter, kanske russin eller hackade aprikoser. Rör om. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i degen. Grädda i mitten av ugnen i en timme och 15 minuter, enligt Ruben.

2 kommentarer:

 1. Hej! Det ser spännande ut och jag ska försöka mig på det här. Hur mycket fruktkött kan man ha till den här mängden mjöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vi använder 4-5 dl fruktkött från juicemaskinen, det brukar bli bra!

   /Sandra

   Radera