onsdag 13 november 2013

Mage, möt dumplingsoppa. Dumplingsoppa, möt mage.


Om Ruben och jag fick bestämma så skulle vi nog gå till Mormors dumplings på Bondegatan varannan dag och äta hot pot-soppa med dumplings. Eller kanske varje dag. Eller kanske två gånger per dag. Vi tenderar att bli besatta av olika rätter och den här soppan är inget undantag.
Vi hade ett annat favoritställe innan som bytte ägare och blev dåligt och besökte Mormors dumplings av en slump och insåg att vi GÅTT TILL FEL STÄLLE HELA TIDEN! Katastrofen!

Som med alla andra favoriträtter på olika restauranger så försökte jag återskapa den här ljuvliga soppan hemma. Det blev inte alls likt. Men det blev gott! Dock har jag exakt aldrig lyckats baka ihop dumplingsarna så att fyllningen stannar i degen? Så det är liksom soppa med degbitar och fyllningsbollar. Det funkar det med.

För två personer som gillar att äta:

Dumplings (inspiration härifrån)
Ingredienser:
300 g nöt- eller fläskfärs
10 cm purjolök
Ingefärspulver
0,5 chilifrukt
1 klyfta vitlök
2 msk soja
1 msk sesamolja

Färdig wonton- eller dumplingdeg
Rapsolja

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Fyll degarken och förslut dem väl. Jag har ingen aning om hur man gör detta uppenbarligen. Ånga degknytena i kanske 5 minuter. Kolla så att de är färdiga i mitten. Flytta över dem till en stekpanna och stek i rapsolja.

Soppa
Ingredienser:
1,5 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Kycklingfond
Srirachasås
Soja
Salladslök
Sesamolja

Hemskt ospecifika mängder, men det är verkligen en smaksak. Börja med vatten och buljong, och addera de andra ingredienserna efter smak. Lägg i degknytena (som är ångade och stekta) när soppan är klar. Servera med en blandning av japansk soja och balsamvinäger att doppa dumplingsen i.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar