onsdag 18 december 2013

Kul med jul: Det magiska pannbrödet

Fram till jul kommer jag att lägga upp massor med pysseltips, recept och allmän julglädje under parollen Kul med jul.

Det här brödet är ett måstemåstemåste till jul för mig. Och till midsommar. Och påsk. Och när som helst jag kan få tag på det, tills i går har det nämligen varit min mammas grej att baka denna lilla ljuvlighet. Men! Så kom jag på det! Jag kan ju baka det själv och därmed rädda hela julen!

...

Den goda nyheten är att det är superlätt att göra. Den dåliga nyheten är att jag nu kommer att baka det här brödet heeeeela tiden och börja gå på en strikt endast-bröd-diet.

Pannbröd
Ingredienser:
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
15 dl vetemjöl och rågmjöl (ta ungefär hälften av varje, spara ett par dl till utbakningen)

Blanda ingredienserna i en stor skål. Arbeta ihop en deg. Dela degen i 16 delar. Forma bollar av varje degbit och kavla ut till runda kakor. Använd mycket mjöl/rågmjöl så att det inte kladdar fast på bakbord och kavel. Kavla med kruskavel sist eller nagga med en gaffel. Värm en stekpanna till någon slags mellanvärme (man får prova sig fram lite när man gräddar första brödet). Grädda ena sidan i ca två minuter, vänd, och grädda andra sidan under någon minut. Brödet ska ha fått fin färg men inte bli för torrt. Det ÄR mycket lättare än vad det låter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar