torsdag 26 december 2013

Kul med jul: Så syr du ett vimpelspel

Okeeeeej, annandag jul. Vi kör ett sista Kul med jul innan vi går in på nyårsfirandet.

Det här vimpelspelet är gjort av juldukar och julgardiner som jag köpt på loppis. Och, så klart, överblivet tyg från tipin. Hur mycket tyg blev det egentligen över? tänker du. Ganska mycket, säger jag då. Uppenbarligen är jag inte så bra på att räkna ut hur man maximerar användandet av tyg.

Vimpelspel
Material:
Tyg
Kartong
Sax
Penna
Symaskin
Knappnålar
Tråd

Gör en mall i form av en triangel i kartong. Klipp sedan ut ett gäng (beroende på hur långt vimpelspelet ska vara) trianglar av tyg. Sy ihop trianglarna två och två räta mot räta, sy ihop de två sidorna som inte ska vara mot bandet som binder ihop vimplarna. Vänd trianglarna, peta ut hörnet med en penna och pressa dem med ett varmt strykjärn.
Skär eller klipp ut remsor, ca 6-8 cm breda, av det tyg som ska fungera som kantband (alltså bandet som binder ihop vimplarna). Sy ihop remsorna så att bandet är så långt som du vill att vimpelspelet ska vara. Vik in kanterna mot mitten, pressa med ett varmt strykjärn.
Lägg trianglarna med den öppna sidan mot mitten av bandet (vid inviktningen) och vik bandet dubbelt över trianglarna. Nåla. Sy fast trianglarna med raksöm över bandet.
Förstod någon något av det här? Bilderna kanske gör att saker och ting klarnar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar