fredag 10 januari 2014

Lingonsylt med Cointreau och kolasås med lingon

Men hej bloggen! Efter en tur till Sundsvall, några rekordstruliga nätter och en släng av mjölkstockning så är jag nu tillbaka i världen.

Att vara hos mina föräldrar i Sundsvall var för oss som att åka på ett all-inclusive-spa-retreat någonstans. Och som att det inte var nog så skickade de med oss frysta lingon och hallon som de plockat vid sommarstugan i somras. Nom! Så i går blev det åka av för bären. Min spaning för 2014 är att jag och Ruben kommer att börja lägga in grönsaker och safta/sylta i mängder.

Jag la lite av lingonen åt sidan, den stora massan blev kokade till en klassisk lingonsylt. Jag slängde i en skvätt Cointreau också för att få till vad jag hoppas är en spännande smakupplevelse, hehe. Jag har inte vågat smaka än.

Lingonsylt med Cointreau

Ingredienser:
1,2 liter lingon
2 dl vatten
2,5 dl syltsocker
1,5 dl strösocker
4 msk Cointreau

Koka upp lingonen (som så klart ska vara rensade) tillsammans med vattnet. Koka i 5-10 minuter. Skumma av. Häll i sockret och Cointreau och rör tills sockret är löst. Värm burkar i ugnen på ca 100 grader i 10 minuter. Fyll burkarna med sylt och vänd upp och ned, låt svalna och ställ in i kylen.

Hallonen fick bli en urgod hallonsylt med kokos. Jag följde det här receptet och la i två matskedar kokosflingor på slutet. Ruben har lovat att göra pannkakor till frukost varje dag för att få äta av sylten, winning!

Meeeeen så skulle vi ha middag för vänner i går kväll också, för att fira att vår gode vän Kasper fyllt 30. Förvisso i maj. Vilket är typ ett år sedan. Men då var vi upptagna med att vara panikslagna och förvirrade nyblivna föräldrar fortfarande, så vi missade hans egentliga firande. Så vi ställde till med överraskningsfirande en helt vanlig torsdag i januari! Jag laddade rejält för desserten (hej överkompensation medelst socker) och gjorde tre olika små desserter till alla. Kasper gillar ju inte choklad, men är svag för både Twin peaks och körsbärspajen från serien. Så den fick det bli, jag bakade portionspajer i syltburkar. Och han gillar creme brulée så vi fuskade till det med sån där färdig variant som man kokar och bränner på socker på själv. Jag la på några rårörda hallon ovanpå, YUM. Och så kokade jag egen kolasås med lingon som serverades till glass.

Kolasås med lingon
Räcker till fyra små portioner
Ingredienser:
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
0,5 dl grädde
En handfull frysta lingon

Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt puttra på svag värme i ca fem minuter. Lägg i lingonen på slutet och låt dem puttra med så att de tinar. Ta bort från värmen och låt svalna något innan servering.

Körsbären kände sig dramatiska:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar