lördag 15 mars 2014

Recept på snabbt knådfritt bröd i stekgryta

Jag har lite av ett temperament, det har jag ju. Ibland är det något jobbigt, men ibland är det något bra. Som häromdagen: vi hade nästan slut på bröd, och eftersom vi bakar nästan allt bröd som vi äter själva så tänkte jag att jag skulle testa något nytt. Jag tyckte att jag hade läst någonstans om att baka bröd i stekgryta och googlade därför "baka bröd i stekgryta". Nej, mina googlesökningar är inte så raffinerade.

Då hittade jag det här receptet. Faktiskt så ledde nästan alla träffar på första träffsidan till olika varianter av det där receptet. Och det såg ju enkelt ut, det gjorde det. Fyra ingredienser och bara sånt som vi redan hade hemma. Så jag skred till verket. Det var inte komplicerat. Jäsa i 12 timmar? Lite svårt med mina sängtider, så det blev närmare 16 timmar i stället. Sedan skulle det vikas lite ömsint. Och jäsas i två timmar till. Och sedan skulle det läggas på bakdukar med mjöl och bla bla bla bla bla bla bla. Där någonstans kände jag två saker: GE MIG BRÖD NU och "bäst att det här brödet är det godaste jag någonsin ätit".

Till slut blev det klart, otroligt nog. Ynka dygnet efter att jag satte igång, mer eller mindre. Och gott var det ju, inget snack om saken. Men ETT DYGN? Orka. Prettobröd.

Så här några dagar efter brödbaket var jag fortfarande arg. Inte en chans att det behövde ta så lång tid! Så jag improviserade ihop ett eget bröd. Och det blev ta mig tusan minst lika gott. Och var mycket enklare.

Gör gärna den dubbla mängden, det passar bättre för vanliga 24 centimetersstekgrytor.

Snabbt knådfritt bröd i stekgryta

Ingredienser:
1/4 paket jäst
3 dl fingervarmt vatten
5 dl vetemjöl
2 tsk honung
2 krm salt

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av vattnet, honungen och saltet. Rör om. I med mjölet och rör om. Nu ska du ha en kladdig deg. Strö några matskedar mjöl ovanpå och täck med en bakduk. Låt jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
När degen jäst färdigt, rör om med en träslev några varv så att degen liksom föser ihop sig igen. På med mera mjöl, låt jäsa 15 minuter till.
Släng ner degklumpen i en stekgryta med lock, se till att degen har ett lager mjöl runt om så fastnar den inte. På med locket, in i ugnen. Grädda i 20 minuter, ta av locket och grädda i 15 minuter till. Var inte rädd för att grädda det lite längre. Om du gör dubbla mängden så behöver brödet definitivt en längre stund i ugnen, totalt sett ungefär 50-55 minuter för att inte vara degigt i mitten. Lyft på locket och kolla med en degsticka, den ska vara torr när du stuckit ner den i brödet.
Ta ut grytan och lyft ur brödet, låt svalna på ett galler. Ät och njut av att du inte behövt vänta i ett dygn på att tillfredsställa din bröd-craving.

Jag har bakat det här brödet flera gånger, och i dag blev det på två veckor för gammal jäst för söta degar (för det var vad som kom med hem från mataffären). Jag tror jag råkade ta för mycket eller för lite vatten. Jag glömde att ha i salt och honung. Jag glömde bort brödet medan det jäste så det jäste för länge. Och sedan glömde jag brödet i ugnen så det var inne utan lock alldeles för länge. Och det var FORTFARANDE gott. Så man kan nog inte misslyckas med det här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar