lördag 5 april 2014

Recept på ekologisk marängsviss

Japp, nu är den igång - sockerfesten. Det började trögt och första fikat med sötsaker kom klockan 16, men då hade jag å andra sidan haft pompomgenomgång med min allra käraste kompis via Skype (för att vi bor så långt ifrån varandra) på förmiddagen och återvänt till Aspudden med hela familjen och Arons bästis Källas familj på eftermiddagen eftersom parkleken är så fantastisk där. Så sockret fick vänta!

Jag har i alla fall testat de här fina cyklarna från Ekorrens ekologiska och de var väl inte riktigt min grej direkt (godis är sällan det tyvärr men jag lär mig aldrig, är mycket svagare för bakverk och efterrätter), och så är vi på gång med ekologisk marängsviss. Ekologiska maränger är svåra att få tag på, men sjukt lätt att göra själv.

Ekologiska maränger
Ingredienser:
3 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt socker

Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Eller 125 grader med vanlig värme. Det smarta med varmluft är att man kan grädda alla maränger samtidigt, det sparar en massa tid!
Separera äggen. Absolut ingen äggula får vara med i äggvitorna, då blir det ingen maräng! Spara äggulorna och gör glass eller något gott av dem. Frys in dem direkt om du inte kan bestämma dig så håller de. Det är äggvitorna vi ska använda här.
I en bunke (gärna i metall, den får inte vara minsta flottig heller), vispa äggvitorna till ett vitt skum i ca 3 minuter. Lägg i sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills skummet blir riktigt fast (så fast att du kan vända bunken uppochner utan att något rinner ut). Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut små maränger på två bakplåtspappersbeklädda (vilket ord!) ugnsplåtar. In i ugnen i ca en timme.

Chokladsåsen gör vi också själva. Fast helt utan att måtta.

Ekologisk chokladsås
Ingredienser:
En skvätt ekologisk grädde
Lite ekologiskt smör
Ekologiskt kakao
Ekologisk sirap
Ekologiskt strösocker

Släng ihop i kastrull efter behag, koka tills konsistensen känns bra. Eller, om du vill ha ett riktigt recept, så finns det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar