fredag 30 maj 2014

Fyllda tomater på grekiskt vis (en hyllning till restaurang Lefka)


Nej, jag har inte släppt det här ÄN: att jag är hemma från Kreta nu och att det inte blir några fler fyllda tomater på restaurang Lefka. Så jag gjorde det enda vettiga och testade att göra egna fyllda tomater. Jag utgick från det här receptet, eller ja - jag följde det exakt tror jag förutom att jag la till lite dill och kanel och buljong, använde färsk mynta, och glömde att lägga vatten på plåten.

Men det gick bra ändå! Och det var GOTT! Inte Lefka-gott, men winniiiiiiiing. Ska laga det här tusen gånger till. Jag gjorde hemgjorda pommes plus köpte vinbladsdolmar att ha till på Konsum i Sjöstan som var ljuvliga.

Mycket matsnack på senaste tiden här, men vi har verkligen fått en nytändning gällande maten sedan jag lanserade vårt lottningssystem av veckomatsedeln. Vi testar nya grejer och det är så himla kul!

Och just det: kalendern kom i dag! Iiiiiiiiiiiiiiii vad bra den blev. Jag blev på riktigt förvånad själv! Men jag kan inte visa den just nu för det är så jäkla mörkt med allt det här regnandet så det är omöjligt att fota.

FYLLDA TOMATER

4 port

10-12 tomater
2 gula lökar
1 msk hackad färsk mynta
0,5 msk dill
2,5 dl rapsolja
2,5 dl ris
0,5 buljongtärning
1 krm kanel
Vatten
Salt och peppar
Ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av toppen på tomaterna och spara locken. Skär också av en liten liten bit av bottnarna, så att tomaterna kan stå stadigt. Gröp ur tomaterna med en sked, hacka innanmätet och spara det.
Hacka lökarna. Värm 2 dl olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i riset, rör om och låt koka några minuter. Häll i tomathacket, 1,5 dl vatten, mynta, kanel, buljongen, dillen, salt och peppar. Låt blandningen koka under lock i 10–15 minuter, tills den kokat ihop.
Ställ tomaterna på en plåt med bakplåtspapper på. Fyll tomaterna med riset och lägg på locken. Häll lite olja på varje lock och strö över ströbröd. Stek i ugnen i 30 – 40 minuter.
Servera med ugnsstekt potatis och vinbladsdolmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar