fredag 9 maj 2014

Om att köra bil på Kreta

Som jag sa tidigare så var personalen på Ving såna hjältar och hjälpte oss att styra upp hur vi skulle ta oss från Agios Nikolaos till Kolimbari på allra smidigast och snabbast sätt. Jag hade ju redan sett att trafiken här är helt galen, så jag ville köra bil så kort sträcka som möjligt och helst inte alls. Men på grund av transferbussarnas tidtabeller, var de kör från olika flygplatser, och öppettider på hyrbilskontoret i Rethymnon så kom Ving och vi fram till att det enklaste ändå vore att åka transferbuss som planerat till Heraklion och byta till hyrbil på flygplatsen. Så det gjorde vi.

Uppskattningsvis (uppskattat av Google Maps och Vings personal alltså) ska det ta ungefär två timmar från Heraklion till Kolimbari. Det gör det säkert, om man kör som en galning. Vill man däremot komma fram levande och dessutom äta något på vägen så tar det 3,5 timmar. Ungefär.

Här kommer lite lärdomar som jag gjorde i går om att hyra och köra bil på Kreta:

- Hyrbilen höll inte särskilt hög standard. Jag brukar hyra bil ganska ofta, både i Sverige och i andra länder som vi besöker. Jag är van vid att hyrbilar är bilar av senaste modellerna som inte åkt särskilt långt och är välservade. Så är det inte riktigt här. Vi hyrde bil med Avis (vilket jag brukar göra) och när vi fick kontraktet så fyller ju hyrbilsfirman i vilka eventuella tidigare skador som finns på bilen. Jag har varit med om att en bil har en eller två små skador på lacken, här skuggade han hela bilden av bilen med en penna. Bilen kändes ganska gammal invärtes också, hade till exempel inte modern AC utan gammal hederlig fläkt. Bromsarna kändes ärligt talat inte som om de tog jättebra heller vilket var läskigt.


- Hyrbilsfirman får inte hjälpa till att sätta i barnstolarna här. Vi fick en barnstol (en sliten sak) som vi fick montera själva. Jag tror att alla som monterat en barnstol vet hur krångligt det är, särskilt när man gör det första gången. Och det kändes inte som om den satt särskilt bra i bilen. Säkerheten känns helt enkelt mycket lägre här. Hade det inte dykt upp en annan svensk familj som hade mer erfarenhet av bilbarnstolar så hade vi fortfarande stått på parkeringen vid Heraklions flygplats och försökt sätta fast stolen.

- Ingen, och jag menar verkligen INGEN, bryr sig det minsta om hastighetsbegränsningarna. Jag såg inte en enda bil som bromsade när hastigheten gick från 80 till 50. Utom jag då. Hehe. Alla andra bilister hatade mig för detta och var inte rädda för att visa det.

- Man förväntas att köra tvåfiligt på enfiliga vägar. När man kör lite saktare än skitsnabbt så förväntas man ligga så långt ut i vägrenen som det går, så att andra kan köra om utan att korsa mittlinjen särskilt mycket. Folk gör helt vansinniga omkörningar här, skitsamma om man befinner sig i en kurva på en smal väg högst upp på ett berg och möter en buss.

- Folk går ut i vägen. Särskilt om du kör i en stad så valsar folk ut i gatan när som helst, och det kan hända på motorvägen också.

- Huvudvägen från Agios Nikolaos till öster om Rethymnon är smal, kurvig och bergig. Det är varningsskyltar precis hela tiden om hård vind, sliriga vägar, skarpa kurvor och kraftig sluttning på vägen. Plus varning för får och sånt. Hastigheten är ofta bara 50 kilometer i timmen och jag skulle inte köra snabbare. Utanför städerna Heraklion och Rethymnon är vägen tvåfilig och plattare. Det är mycket hål och gupp i vägen, vilket kan vara bra att ha i åtanke.

- Cirka tre mil väster om Chania blir vägen plattare, mycket bredare och bjuder på skön körning. Naturen blir också annorlunda, från det lite torra i öster till lummig skog (och vackra, snötäckta bergstoppar).

- Skyltarna om hastighetsbegränsning är lite luriga. De kör samma system som i Norge här: det kommer en ny skylt när hastigheten sänks. När hastigheten ökar igen så sätter man upp skyltar där den lägre hastigheten är överstruken. Så då gäller det att komma ihåg vad det var för hastighet INNAN sträckan med den lägre hastigheten.

Man kan säga att jag drog en lättnadens suck när jag parkerade bilen utanför hotellet och lämnade in nyckeln i receptionen…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar