onsdag 21 maj 2014

Recept på gaj ganasch



Hur går det för Ruben och mig att dra ner på sockret efter semestern? Bra, tack. Vi äter inte längre Nutellapannkakor till frukost. I övrigt är allt som förr.

Man kanske skulle kunna tro att två veckor i utlandet skulle få mig att glömma bästa kokboken, men nej då. Jag testade en ny dessert från Johanna Westmans Första kokboken i världen (som den heter), en omelettliknande historia med saffranssmak, från Azerbadjan. OMNOMNOM. Eftersom kokboken inte finns att köpa längre så kommer receptet här!

Gaj ganasch
4 portioner

Ingredienser:
4 ägg
1 tsk socker
1 krm salt
2 msk mjöl, rågade
1 msk matolja
1 dl socker
1 dl kokande vatten
0,5 gram saffran

Knäck äggen i en bunke och vispa dem till en jämn smet. Häll i salt, en tsk socker och mjöl och vispa tills det inte finns några klumpar.
Häll en dl socker och saffran i en kopp eller liten skål och häll på det kokande vattnet. Rör tills sockret löst sig.
Häll olja i en stekpanna och sätt den på spisen på medelsvag värme. När den är varm, häll i äggsmeten och stek långsamt tills den stelnar. Peta lite i omeletten så att den lösa smeten når botten av pannan.
Dela omeletten med en stekspade i fyra delar och vänd på dem. Stek andra sidan i två minuter.
Dela omeletten i mindre bitar och häll på sockervattnet. Låt koka i ungefär tio minuter. Låt omeletten svalna lite och servera med glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar