onsdag 28 maj 2014

Recept på grekisk grönsaksgratäng med citronris

Det tog en hel dag innan vi lagade grekisk mat efter att vi kom hem från Kreta. Haha! Längtan blev för stor. Jag googlade i desperation och hittade det här receptet, och det var det vi lagade när vi kom hem och igen i dag. Med lite tweakande så blir det en FANTASTISK rätt.

Grekisk grönsaksgratäng med citronris
4 port.
Ingredienser:
1 frp krossade tomater
5 st oliver, svarta eller gröna eller både ock
1 msk oregano
Några blad mynta
Salt
Peppar

1 stor zucchini
1 stor aubergine
100 gram fetaost
Rapsolja

1 citron

Sätt ugnen på 225 grader.

Mät upp ris och vatten enligt instruktionerna på rispaketet. Riv i citronens skal och pressa ut citronjuicen i risvattnet. Koka riset.

Medan riset kokar, häll en förpackning krossade tomater i en kastrull. Lägg i urkärnade oliver i skivor eller bitar. Krydda med oregano, salt och peppar och hackade myntablad. Koka upp och låt puttra samman i fem minuter.

Skiva zucchini och aubergine i tunna skivor och stek dem i olja i omgångar. Krydda med salt, peppar och gärna mer oregano.



Varva grönsakerna, smulad fetaost, och tomatsåsen i en gratängform. Avsluta med grönsaker.



Grädda i ugnen i 15 minuter. Servera med riset och en sallad. Nomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar