onsdag 21 maj 2014

Sju budord för billigare och snabbare mathandling
Ruben och jag är ju såna här effektivitetsjunkies. Allt ska gå snabbast och smidigast möjligt, särskilt när det gäller tråkiga saker.

Som att handla mat.

Vi var det där paret som vrålhungriga stannade på Ica efter jobbet och försökte hitta bra recept på en lämplig middag i huvudet (omöjligt) och det slutade alltid med en pestopasta plus några påsar chips och lite godis.

Man ska inte handla när man är hungrig.

Det blev dyrt. Det tog abnormt mycket tid, minst en halvtimme varje dag (om inte mer). Det blev onyttigt.

Jag måste säga att vi har kommit långt sedan dess, och nu har vi stenkoll på vad vi ska äta, vad som behöver handlas, och därmed också bättre koll på ekonomin. För guuuud vad det går pengar när man bara går in i en mataffär utan någon som helst plan. Kul är det inte heller.

Här följer de sju budorden för bättre mat för mindre pengar på ingen tid alls.

- Du skall skriva en veckomatsedel.
Ja, du måste. Det låter jättetråkigt, men det finns genvägar. Se lite längre ner.

- Du skall skriva en inköpslista.
Den ska vara baserad på veckomatsedeln och sånt som man alltid behöver ha hemma (jag har faktiskt en lista över ”sånt vi alltid ska ha hemma” som jag kollar av när vi skriver inköpslistan för att inte glömma nåt). Men var realistisk, EN påse chips kanske man behöver ha hemma i alla fall. Så länge den är komplement och inte huvudmål, så att säga.

- Du skall veckohandla.
Lyssna nu, det här är viktigt: det FINNS inga tillfällen då det är svårare att komma på vad en välkomponerad och nyttig (och billig) meny ska innehålla än när man är hungrig och trött. Snickers och en påse chips är inte en välkomponerad meny, hur bra det än låter när du står på Konsum klockan sjutton och förtitre på en onsdag.

- Du skall handla på nätet.
Om du kan, så veckohandla på nätet. Det spar oceaner av tid OCH man kan rensa bort det onödiga i kassan innan man betalar. Det gör man ju inte i mataffärn direkt. Och jag tycker att utbudet är bättre, det finns oftast flera varianter av samma sak. Så man kan välja billigare alternativ istället för att förlita sig på utbudet i kvartersbutiken.

- Du skall endast handla när du är mätt.
Käka en rejäl lunch eller nåt innan du sätter igång, annars blir det lätt tre-påsar-chips-åtta-läsk-och-fem-chokladkakor-handling.

- Du får lotta fram din veckomatsedel.
Det här var den grej som fortfarande tog en massa tid hos oss tills, eh, i går: att komma på vad som skulle stå på veckomatsedeln. ”Ska vi laga… eh… den vanliga pastan två gånger?” Sjukt oinspirerade varje vecka när vi skulle komma på maträtter till handlingen. Så jag skrev ner alla rätter vi kunde tänkas laga på små lappar (det blev 47 stycken) och la dem i en ask. Och sedan drog vi fem lappar (två rätter blev över från den här veckan), det tog 60 sekunder, och så behöver man bara kolla recepten och skriva inköpslistan. Och så var det mycket roligare!
Svårt att komma på rätter? Icakuriren, till exempel, skriver vardagsmenyer här varje vecka. Börja där förslagsvis.

- Du får komplementhandla.
Man FÅR gå till Konsum och köpa glass för att man blev sugen på det, eller köpa blöjorna där för att det är billigare. Om man vill. Vi är ju väldigt prismedvetna eftersom vi är föräldralediga båda två, så vi köper billig ekofrukt på Lidl och blöjor i mataffärn eftersom de inte kostar lika mycket som på nätet (och vi kan utnyttja rabattkuponger där).

Svårare än så är det inte!

Du som läser, har du några tips som jag glömt?

2 kommentarer:

 1. Jag gör ungefär på samma sätt, fast jag kan inte handla via nätet pga bor på vischan. Men några saker som jag också kör är en app för att skriva inköpslista på (Our groceries heter den jag använder men finns liknande). Där har jag också gjort kategorier som jag lagt in i ordningen de kommer i affären (1. Hygien, 2. Frukt och grönt, 3. Mejeri osv). Tar emot lite första gången man lägger in maten men när det är fixat går det tokfort resterande gånger. Om man är två som handlar kan man också köra samma app och beta av listan tillsammans, den uppdateras ju för båda såfort man bockat av något. Fast nu är jag ensam så det hjälper inte mig, men kanske er! :)

  Jag bestämde mig för ett tag sen att börja äta vego så mycket som möjligt hemma, frågade på Facebook om folk kunde tipsa om sina bästa vegorecept. Då fick jag en grund med maträtter som jag la in i ett Google speadsheet. Varje söndag går jag in och markerar vilka maträtter jag ska äta från den listan och skriver matlista därefter. Så ibland om jag hittar något nytt roligt vegorecept lägger jag till det i databasen. Funkar svinbra för mig och det är knappt jobbigt att göra detta längre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Vilka härliga rutiner (och jag älskar ju verkligen rutiner)! Måste kolla in den där appen, jag gjorde lite samma förut när vi veckohandlade i en riktig affär och skrev inköpslistan i rätt ordning utifrån hur jag mindes att affären var upplagd efter bästa förmåga.

   Bra också att äta så mycket vego som möjligt, det försöker vi också hålla oss till!

   Radera