tisdag 24 juni 2014

Smoothie med lingon och päron


Jag fortsätter att utforska smoothieland här. Inga revolutionerande smaker än så länge, men det kommer! I går testade jag att blanda havregurt, banan, lingon och päron och det blev SUCCÉ. Så stor succé, faktiskt, att när jag gjorde samma sak i dag blev Aron så peppad att han råkade hälla ut halva glaset över sitt eget ansikte. Lillen!

Grejen med lingon är att jag trodde att det skulle bli väldigt surt och kanske till och med lite bittert. Men tack vare banan- och päronkombon så blev det istället sött och gott.

Och apropå sött: det går faktiskt bra med sockerdetoxen! I söndags var det segt, då hade jag sovit dåligt och kroppen bara skrek efter kickar. Men det fick den inte! Jag var dock inte på mitt trevligaste humör den dagen, om man säger så.

När jag sovit bra tycker jag inte att sockersuget är något större problem. Jag får äta fruktsallad på kvällarna, och ibland unnar jag mig en Raw bite - visst smakar de lite sött och man kan nog upprätthålla ett sockerberoende om man äter dem hela tiden, men en någon gång ibland tycker jag inte är ett problem. Det gäller väl att hålla lite koll på vad man slentrianmässigt stoppar i sig. Tänker man inte alls på det så blir det ju lätt väldigt mycket socker.

Det som känns lite tråkigt (och där ska jag fundera på hur jag ska göra efter den här detoxen) är avsaknaden av roliga måltidsdrycker. I kväll var vi ute och käkade middag på Koh Phangan (för att fira att jag tjänar pengar igen, wiihuuuuu) och, ja, det är ju socker eller alkohol i det mesta. Kanske kommer jag att unna mig lyxläsk ibland efter den här detoxen. Vi får se.

Anledningen till att jag gör det här med sockerdetox (eller Projekt Strunta-i-att-äta-socker-i-två-månader som vi kan kalla det på svenska), förresten, är ingen bantningsgrej. Jag är inte en person som bantar, tvärtom. Jag äter nog mer nu än jag gjort i hela mitt liv. Jag ska inte äta socker på ett tag eftersom jag dels uppenbarligen var helt otroligt beroende av socker och åt såna bisarra mängder. Jag menar, Nutellapannkakor flera kvällar i veckan och glass, godis, läsk och allt annat de andra kvällarna.

Och dels så kom den här forskningsrapporten från Harvard där man i en stor studie har hittat att fel typ av mat kan ge inflammationer i kroppen, och dessa inflammationer är en viktig orsak till depression, cancer, diabetes, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Det känns ju inte särskilt bra att medvetet peta i sig den maten då. Inte varje dag. Inte i stora mängder. Inte när man redan slutat med alkohol, börjat äta ekologiskt och minskat på animaliska mejeriproduktsintaget (vilket ord!).

Nu blev det plötsligt långt från smoothies, men det hänger ihop! Smoothies är nämligen ett svinbra unn/mellis, tycker jag. Särskilt om man använder havregurt (som ju inte är ekologiskt men ganska bra ur inflammationssynpunkt tror jag) som bas istället för yoghurt. Ska någon gång testa lite vispad grädde på toppen av en jordgubbssmoothie som substitut för milkshake. Och så ska jag försöka återkomma med lite status då och då kring sockeruppehållet, jag hoppas att fler hänger på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar