måndag 7 juli 2014

Att sy en åkpåse - steg för steg

Nu undrar förstås alla vad min lilla guddotter fick i doppresent! Okej, det är förmodligen ingen som undrar det, men jag kommer att berätta det ändå eftersom det är en sån bra grej som man kan sy själv och ge bort i present eller behålla till sin lilla knodd.

Sy en enkel åkpåse till vagnen.
En sån här åkpåse tänkte jag sy till Aron innan polletten trillade ner och vi insåg att han faktiskt inte var ett vagnåkande barn. Men när Elise (alltså min guddotter) skulle döpas så plockade jag upp idén igen och för ett par veckor sedan satte jag igång. Det TAR inte så lång tid, jag jobbade med den under några kvällar bara. Men det är ett roligt syprojekt så jag försöker skriva en liten instruktion här.

Först och främst: inspirationen kommer härifrån. Om man inte är en person som vill/kan/orkar/gillar att sy så är det ett hett tips till födelse- och doppresenter, att beställa en åkpåse därifrån. De är cirka en miljard gånger finare än den jag sydde, men jag tänkte att det är mer personligt (och roligt) att jag gjort den själv. Plus att jag matchade färgerna med dopinbjudningskorten (så klart). Eh ja.

Jag freestylade som vanligt och det kanske finns ett bättre sätt att göra det här på, men jag är sjukt nöjd med slutresultatet.

Nu kör vi!

ÅKPÅSE

Material:
Bomullstyg, ca 220 cm (jag valde fem olika tyger, fyra stycken á 40 cm och ett á 60 cm. Tygen var standardbredd, typ 150 cm). Alla mina tyger kommer från Ohlssons Tyger.
Matchande tråd
Fluffigt fodertyg, ca 2 m (jag valde teddytyg, se nedan om längden)
Stoppning, någon form av vadd, 210 cm
Fyra meter snöre/band/rep (som ska hålla ihop åkpåsen som "knäppning" när den är klar)
Två stora knappar
Knappnålar
Symaskin
Sax eller skärmatta, linjal och rullkniv (jag har det här setet, bra pris tycker jag)
Strykjärn och strykbräda

1. Klipp eller helst skär 65 lappar av bomullstyget/-tygen, 20 x 20 cm.
2. Lägg ut lapparna på golvet i 13 rader á 5 lappar. Strecken nedan är där åkpåsen ska vikas.

Man syr åkpåsen i ett enda stort rektangulärt stycke. De tre första raderna blir själva huvan på åkpåsen (som vi ska sy lite för hand i), de följande fem raderna blir bakstycket på åkpåsen, och de fem nedersta blir framstycket. Om mönstret på tygerna du valt har ett rätt håll och ett fel håll, dvs kan vara rättvänt eller uppochner (se till exempel mitt blåa tyg i bilden med träd på), så är det smart att lägga lapparna på de fem nedersta raderna uppochner i förhållande till de andra lapparna. När man viker ihop åkpåsen sen så blir då mönstret åt rätt håll.

3. Åkpåsen har små tygöglor som man trär remmen/snöret genom som håller ihop påsen i slutändan. Dessa måste man sy fast redan i början för det är svårt att fixa efteråt. Så här gör man! Sy 6 stycken små tygtuber (klipp 8-10 gånger 3-4 centimeters tygstycken, vik dem dubbla och ihop med raksöm). Vänd dem och voilá! Tygtuber:4. Tillbaka till tyglapparna nu. Nåla ihop tyglapparna, en rad i taget, räta mot räta. Glöm inte att nåla fast tygöglorna också! Jag placerade mina öglor så här:


 5. Sy ihop tyglapparna rad för rad med raksöm, med cirka en centimeters sömsmån. Se bild nedan om hur jag gjorde öglorna:6. Pressa ut sömmarna.

7. Nåla ihop alla remsor/rader räta mot räta med varandra och sy ihop dem med raksöm, 1 cm sömsmån.


8. Pressa alla sömmarna.

9. Nu ska vi sy ihop fodret/teddytyget med lapparna! Lägg ut lapptyget på golvet och lägg fodret ovanpå. Klipp fodret lika stort som lapptyget. För att maximera tyganvändningen så tog jag lite kortare fodertyg än vad som behövdes, eftersom fodertyget är bredare än lapptyget. Så sydde jag ihop fodret till ett större stycke, med två sömmar. Så här (det gråa är fodret):


Man kan så klart göra det lätt för sig och köpa ett längre stycke fodertyg och spara resten till något annat också.

10. Nåla ihop fodret och lapptyget räta mot räta och sy ihop med raksöm, 1 cm sömsmån. OBS! Lämna en ganska stor öppning i en av sidorna, för att kunna vända påsen. Här är ett bra ställe till exempel, där det inte syns så mycket när åkpåsen är färdig:


11. Vänd åkpåsen så att rätsidorna kommer utåt.

12. Dags att försöka få in stoppningen i åkpåsen! Jag började med att dra in stoppningen till ett hörn och nålade fast alla lager i varandra så att stoppningen skulle ligga stilla, och fortsatte att placera stoppningen rätt och nåla fast längst med kanterna.

13. Vik in tygkanterna mot varandra vid öppningen i åkpåsen och sy ihop för hand.

14. Nu har vi ett helt stycke åkpåse med stoppning och allt! Dags att sy lite på huvan. Jag vek de översta lapparna omlott och sydde fast dem för hand, både på insidan av åkpåsen och utsidan, så att tyget bildar just en huva. Här är ett bra sätt att passa på att sy så djupa stygn att stoppningen också hålls fast - så att det inte glider.


15. Nu kan du vika ihop din åkpåse! Vik vid de streckade linjerna och låt framsidan på åkpåsen liksom omfamna bakstycket med den yttersta raden lappar på varje sida (gud vad poetiskt det blev nu då!)

16. Sy i två knappar mitt på lapparna som är längst upp mot huvan på framstycket (sy gärna rakt igenom alla lager, det syns knappt i det lurviga fodertyget men det hjälper att hålla stoppningen på plats), se bild ovan eller här:


17. Nu är det dags att plocka fram snöret, remmen eller repet eller vad du nu valt. Jag valde ett snöre i mockaimitation som går att tvätta. Trä snöret genom öglorna, börja med öglorna längst ner på baksidan av påsen, sedan genom öglorna på framsidan av påsen, sedan de översta öglorna på baksidan och så runt knapparna på framsidan. Här kan man ju göra lite som man vill, ha fler knappar, sy fler öglor, placera öglorna annorlunda (men man måste tänka igenom det innan man börjar sy överhuvudtaget)... Jag hade som vanligt ingen plan men det blev bra till slut. Klart!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar