onsdag 9 juli 2014

Cinco de Mayo: Chilaquiles, tacos med böngryta, gucca och böndipp


Jag älskar ju att hitta på anledningar att fira/pyssla/laga ny mat, så andra länders helgdagar står högt i kurs här hemma. Cinco de Mayo har jag firat i flera år, men nu föll det så att vi var på Kreta precis då. Och de verkade inte vara så intresserade av just Cinco de Mayo. Konstigt det där.

Men inga problem, tyckte jag, jag firar Cinco de Mayo två månader och fyra dagar för sent i stället!
Jag har DRÖMT om det här de senaste veckorna. Det har skrivits inköpslistor och kommits med idéer på mat och tillbehör och små presenter att fylla piñatan med. Och i dag var det äntligen dags!Jag lagade böngryta (från bästa kokboken, recept nedan), guacamole (nåja, det är Ruben som fixar guccan här hemma - han kör på avokados, rödlök, lime och salt och det blir alltid den bästa gucca jag nånsin ätit), böndipp (också made by Ruben: svarta bönor, lite creme fraiche, pressad citron, vitlök, salt, peppar och spiskummin), och chilaquiles.

Varför just chilaquiles?

För 15 år sedan åt jag på en mexikansk restaurang någonstans i Anaheim. Jag beställde någon slags fylld tortilla-historia som badade i tomatsås och ägg, och av någon anledning kom jag och tänka på det för några veckor sedan. Kunde jag hitta ett liknande recept på nätet?

Jag googlade lite och bland de första träffarna så hittade jag det här receptet på chilaquiles (som serveras med ägg). Nej, det var absolut inte det jag var ute efter, men det lät så gott att jag blev helt besatt av tanken på att laga det.

Så jag har jagat ingredienser och genom mina eftersökningar så hittade jag affären ExtremeFood som jag nästan precis cyklar förbi på väg hem från jobbet. Där köpte jag tomatillos (inte alls en tomat egentligen, snarare släkt med physalis), serranochili, och mexikansk oregano som jag gjorde salsa verde av.

 Och av salsa verden så blev det alltså chilaquiles. GUD VAD GOTT. Jag ska göra den här maten JÄMT tror jag. Det vattnas i munnen bara jag tänker på den.

Böngrytan som jag nämnde ovan använder vi istället för tacofärs - den är vegetarisk och ungefär hundra gånger godare än köttfärsgrejen tycker jag. I med böngryta, tomater, ost, gurka, majs, creme fraiche, guacamole och tacosås i en tortilla och så är det bara att äta.

Här kommer receptet:

Böngryta som kan ätas som den är eller användas som tacofyllning
1 grön paprika (men vilken färg som helst funkar så klart)
1 frp krossade tomater
1 gul lök
1 frp stora vita bönor
1 frp kidneybönor
1 påse tacokrydda (alltså spice mix)
Rapsolja
Vatten

Hacka löken. Dela paprikan och skär bort kärnhuset. Hacka paprikan.
Stek löken i rapsolja i 3-4 minuter. Lägg i paprikan och stek den med löken i 3-4 minuter till.
Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem. Lägg dem i grytan tillsammans med de krossade tomaterna och tacokrydda, späd med lite vatten.
Låt puttra i cirka 10 minuter. Klar att servera med creme fraiche och nachos, eller som fyllning i tacos.

Och piñatan då. Den har jag haft i typ sju år. Nu tyckte jag att det var dags att ta upp den ur källarförrådet där den bott de senaste åren, fylla den med överraskningar, och, ja, slå sönder den, helt enkelt, som man gör med piñator.

Jag fyllde den med konfetti, raw bites (till mig och Ruben) och russinaskar och färgpennor (till Aron).

Men. Så började vi tycka synd om piñatan. Ruben döpte den till Alejandro. Och så undrade jag om Aron skulle bli traumatiserad av att vi började slå våldsamt på en häst.

Så jag plockade snällt ur alla överraskningar en och en, och Alejandro bor nu i Arons rum. Hehe. Skål för sju år till, Alejandro!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar