söndag 24 augusti 2014

Ugnsstekta tomater med polenta och spenat

ÄLSKAR när jag hittar bloggar med recept där man upptäcker att ALLT är gott, så man plötsligt får mängder av nya maträtter att laga. Jen Loves Kev till exempel, därifrån kommer några av våra absoluta favoriträtter.

Shutterbean är en också sådan blogg. Tracy, som skriver bloggen, är dessutom en grym fotograf och är sjukt rolig. Och hon har lagt upp sin receptsamling på ett genialiskt sätt, där man lätt hittar alla rätter som är vegetariska eller glutenfria eller passar bäst till frukost eller vad det nu kan vara.

Som jag nämnt tidigare så har vi en liten ask med massor av recept ur vilken vi, eh, lottar fram veckans matsedel. Den var dock ganska glutenstinn, så jag städade ur en massa recept och la till nya häromveckan. Främst recept från Shutterbean.

Och nu har vi lagat några av recepten och det har blivit så sjuuuukt gott. Och kanske det bästa av allt? Sjukt enkla och snabba maträtter också! Gotta love sjukt enkla och snabba maträtter.

UGNSSTEKTA TOMATER MED POLENTA OCH SPENAT

4 port

Ingredienser:
1 l grönsaksbuljong (vatten + en buljongtärning)
4 dl polentagryn
1 dl riven parmesanost (kan uteslutas)
Salt och peppar
2 msk rapsolja

2 frp färsk spenat (á 70 g)
3 skivade vitlöksklyftor
Chiliflakes
Salt och peppar
2 frp coctailtomater
2 msk rapsolja
Riven parmesan
Olivolja

Koka upp buljongen och häll i polentan och vispa noga. Fortsätt tills gröten är helt slät. Sänk värmen och låt koka i 7-8 minuter. Rör ofta.
Dra av kastrullen och rör ner parmesanosten. Salta och peppra.
Bred ut polentan på ett fat som du sköljt i vatten. Låt stelna i kylskåpet i en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Hetta upp en stekpanna med rapsolja i. Lägg i en skivad vitlöksklyfta och stek tills skivorna har fått färg. Lägg i spenaten och lite chiliflakes. Låt spenaten stekas ihop och bli härligt geggig. Salta och peppra.

Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper på. Häll över rapsolja och blanda med de två skivade vitlöksklyftorna som är kvar, chiliflakes, och salt och peppar. Stek i ugnen i 15-20 minuter, tills tomaterna spricker.

Medan tomaterna steks i ugnen, skär polentan i fyrkantiga bitar och stek dem i olja, ungefär 2 minuter per sida.

Servera med riven parmesanost, salt, peppar, och lite olivolja att ringla över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar