söndag 10 augusti 2014

Lax + nudlar + wokade grönsaker

Ooooooch glutenuppehållet är tillbaka, denna gång mer eller mindre permanent! Jag kommer säkert att äta gluten då och då, men inte varje dag och inte slentrianmässigt. Så får vi se vad det gör för mitt välmående!

Det är två dygn kvar på sockeruppehållet också. Jag släppte lite på reglerna under minisemestern i sommarstugan, och åt All Bran-flingor (som, hör och häpna, är både sockrade och sötade med honung) en gång plus en nötmix som hade en viss del socker i sig. Det som förvånade mig mest var hur äckligt det kändes i kroppen! Noll längt att komma tillbaka till det alltså. Det här sockret som gömmer sig i alla möjliga färdiga livsmedel, det känns inte superfräscht. Så jag tror att sockeruppehållet blir mer av en permanent historia, det med. Vilket skulle innebära att jag inte äter godis, snacks eller bakverk med raffinerat socker eller dricker någon läsk. Eftersom vi äter ganska lite hel- och halvfabrikat så är det lätt att kontrollera sockerinnehållet i maten vi lagar här hemma, och det jag äter på restauranger kommer det ju att vara socker i, men det är okej.

Såååååå tillbaka till vad det här egentligen skulle handla om: ett MEGAGOTT recept från bästa kokboken i världen (Johanna Westmans Första kokboken i världen som inte finns att få tag på längre). Jag har lagat det många gånger förr och skrev bland annat om det här.

Obs att det inte är helt lätt att få tag på soja utan vete i (varför är det vetemjöl i ALLT?) men om du har vetefri soja så är den här rätten glutenfri. Jag är inte så känslig att jag inte kan äta lite soja, men ska man vara noga så... Och rätten innehåller en del honung. Det är jag okej med, bara det inte blir en massa honung i precis allt man äter.

Teriyakilax med nudlar och wokade grönsaker
4 portioner (2,5 om det är jag, Ruben och Aron som ska äta)

4 laxfiléer
1 vitlöksklyfta
1 dl soja
1 msk citronsaft
1 msk rapsolja
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk honung

1 paprika
1 rödlök
1 litet broccoliträd
2 morötter
(och valfria grönsaker som du gillar att woka)
Rapsolja

2 tsk sesamfrön
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
0,5 dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 krm maizenamjöl

1 pkt bovetenudlar (eller andra goda nudlar utan gluten)

Tina fisken om den är frusen. Skölj och torka av den med lite hushållspapper.
Blanda soja, olja, honung, pressad eller hackad vitlök, ingefära och citronsaft i en skål. Lägg laxen på bakplåtspapper i en långpanna (du kan skippa bakplåtspapperet men du kommer att få skrubba långpannan tills korna kommer hem. You're welcome.) och häll över marinaden. Vänd på filéerna och se till att de är täckta med marinad. Marinera i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Under tiden som laxen marineras, fixa woksåsen. Rosta sesamfrön genom att lägga dem i en kastrull och ställ den på medelstark värme. Rör om hela tiden tills sesamfröna är gyllenbruna. Ta av kastrullen och låt den svalna lite. Häll i soja, honung, riven ingefära, pressad eller hackad vitlök, vinäger och maizenamjöl och blanda om ordentligt.

Koka upp vatten till nudlarna.

Skiva/dela/hacka wokgrönsakerna. 

Släng i nudlarna i det kokande vattnet.

Ställ in laxen i ugnen. Den ska ugnsstekas i ungefär 8 minuter.

Värm en wokpanna på hög värme och häll lite rapsolja i den. I med grönsakerna och låt dem stekas i några minuter. De ska vara varma men fortfarande knapriga. Häll i woksåsen och nudlarna och blanda om. Låt allt bli varmt. Servera. Nom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar