söndag 21 september 2014

Äppelpaj utan socker


När man (vi) åker till Sundsvall så blir vi så sjuuuukt treatade av mina föräldrar. Vi kastar alla våra dieter ut genom fönstret och blir överösta av god mat. Som mammas äppelpaj, den är magique! Fast jag blir helt darrig när jag äter vanligt socker nu för tiden, väldigt obehagligt.

Det hindrade mig dock INTE från att ta flera bitar.

Men så kom vi hem i dag och, ja, då saknar man ju äppelpaj och sånt. Så jag tänkte att det borde gå att göra en sockerfri variant genom att freestyla medelst boken Smarta sötsaker (som vanligt) samt några äpplen som vi plockade själva från ett äppelträd som växte i skogen (hur grymt!?).

OCH DET GICK.

Pajdegen, eller vad man ska kalla den, blev inte alls särskilt fast. Jag kanske blandade i för mycket vatten? Den kändes mer som pepparkaksdeg i konsistensen och vi vet ju att pepparkaksdeg är supergott, så vi hade inga problem med att äta den här pajen/röran.

Och äpplena var så sura att jag fegade ur och kryddade dem med pyttelite honung innan de åkte in i ugnen men det visade sig vara helt onödigt. Det här blev så sött ändå.

Nu kör vi.

Sockerfri äppelpaj

4 äpplen
2 msk kanel (om du verkligen äääälskar kanel, som jag gör, annars kan man ta mindre)
1 krm vaniljpulver

1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
2 dl dadlar utan kärna
2 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver här också
lite vatten

Sätt ugnen på 175 grader
Skölj och skiva äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över kanel och vaniljpulver, blanda om. Sätt in i ugnen och låt dem gotta till sig där i ca 30 minuter (rör gärna om någon gång under tiden).
Mixa mandelmjöl, kokos, dadlar, kokosolja och vaniljpulver till en deg. Tillsätt vatten för att få en jämn och smetig konsistens. Bred ut degen i en pajform, och strö över äppelskivorna som redan är ugnsbakade.
Nu kan man antingen äta den här "pajen" som den är, eller så kan man slänga in hela altet i ugnen i ytterligare 10 minuter. Pajdegen blir inte fastare, men den blir ännu godare.
(Jag känner att jag kommer att experimentera vidare med det här, återkommer i frågan.)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar