tisdag 23 september 2014

Kimchi


Nämen hallå där, lilla kimchiburk som har stått på köksbordet och gottat till sig de senaste två dygnen!

Kimchi är något som jag tänkt försöka mig på cirka hundra gånger men aldrig kommit igång med. Men så kom Mathems kundtidning i brevlådan och där fanns ett kimchirecept och av någon anledning kickade det igång mig så att jag bara YES, nu kör vi!

Det här receptet kommer ursprungligen från Jennie Walldéns bok Smaker i mitt hjärta, men jag följde det så klart inte utan ändrade en massa efter vad jag hade hemma (så att jag kunde börja direkt utan att behöva handla och sånt innan), precis som varje gång när jag lagar mat.

Nu kör vi!

Kimchi

Ingredienser:
1/4 vitkålshuvud
1 msk salt
1,5 dl vatten
1 msk rismjöl
0,5 msk råsocker
0,5 cm skalad och riven ingefära
0,5 riven liten gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl fisksås
0,25 dl chiliflakes
0,25 dl paprikapulver
3 små morötter, skurna i tändsticksstavar

Skölj vitkålen och dela den i bitar. Strö över saltet, rör om, och låt stå i 1,5 timmar. Skölj sedan kålen noga för att få bort överflödigt salt.
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock blandning. Låt svalna, och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås, chiliflakes och paprikapulver och rör om noga.
Lägg i kål och morötter och blanda ordentligt.
Lägg blandningen i en stor glasburk (eller flera mindre), täck med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte upp burkarna helt eftersom kimchin ska jäsa. Låt stå framme i rumstemperatur i två dagar. Den ska bubbla av jäsningen - då är den klar att ätas. Förvaras sedan i kylen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar