onsdag 29 oktober 2014

Chokladbollar utan socker (med dadlar)


Vi har ätit, hmmm, ganska mycket olika typer av chokladbollar/rawfoodbollar utan socker sedan vi var klara med vårt sockeruppehåll i mitten av augusti. Vi kanske till och med smygstartade under sockeruppehållet? Jag minns inte riktigt. Det finns i alla fall en hel del bra godisrecept utan (vanligt) socker i Ulrika Hoffers Smarta sötsaker (ja, jag bloggar om den boken ungefär en gång i veckan), men vi känner oss ganska varma i rawgodiskläderna nu så vi har börjat freestyla fram egna godsaker. Oftast är de baserade på dadlar.

Och i går råkade Ruben göra de mest briljanta chokladbollarna, fast utan socker då (men med dadlar), som smakar precis som kokosbollar med socker (som jag minns att de smakar alltså, så ta det med en liten, liten nypa salt). LJUVLIGA.

Och så här gör man dem!

Chokladbollar utan socker

Ingredienser:
1 dl cashewnötter
1,5 dl dadlar utan kärnor
0,5 dl kokosflingor
1 msk kokosolja
1,5 msk kakao
Vaniljpulver
Mer kokosflingor

Lägg kokosoljan i ett glas och ställ i en skål med varmt kranvatten så att oljan blir flytande.
Kör cashewnötterna i en matberedare eller med stavmixer så att nötterna blir finfördelade. Hacka dadlarna och blanda med cashewnötterna. Häll i den flytande kokosoljan, kakao och lite vaniljpulver och kör alltihop med en mixer så att det blir chokladbollskonsistens. För torrt? Lägg i mer kokosolja. För löst? Lägg i mer kokos och/eller kakao.
Rulla till bollar och rulla dem i kokos. Ställ in i kylen ett tag. NOMMA.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar