fredag 10 oktober 2014

Gör egen mobil till spjälsängen, fem sätt - steg för steg

Mobil till spjälsängen med moln och stjärnor, måne, regnbåge, fåglar, regndroppar och luftballong.

En bra pysselgrej att göra i väntan på bebis är spjälsängsmobiler. Man kan göra dem av nästan vad som helst, no need att gå och köpa färdiga varianter.

Här har jag gjort fem olika varianter. Arons mobil, som bestod av pingviner gjorda av papier-maché, har jag gjort en guide till tidigare och den finns här. Han älskar de här pingvinerna än i dag, nu hänger de i hans taklampa (se hur det ser ut här).

Nu kör vi!

Till en spjälsängsmobil behöver man:
- En ring att hänga fina och färgglada saker ifrån. Jag använder en broderiring. Då får man ju liksom två ringar på köpet. Den ena har jag målat vit, men det är också superenkelt att linda garn eller band runt den. Eller behålla den som den är.


- Mobilarm heter det som man använder för att fästa mobilen i spjälsängen. Jag har den här.
- Band, snören, tråd - allt möjligt som kan användas som hänganordning, dekoration, och för att fästa sakerna i ringen. Lite exempel här:


Nu över till fem olika (men enkla) sätt att göra egna mobiler till spjälsängen på.
Sy en mobil till spjälsängen med moln och stjärnor, måne, regnbåge, fåglar, regndroppar och luftballong.
Sy en spjälsängsmobil med moln

Material:
Tyger (jag tog vad jag hade hemma, dvs mitt stash från Ohlssons tyger, men filttyg var det som var absolut lättast att använda i det här projektet)
Tråd
Ullvadd eller annan stoppning
Synål
"Osynlig" tråd (alltså någon form av genomskinlig nylontråd)

Klipp ut former till mobilen, två lager för varje figur. Jag körde på fem moln, ett med regndroppar, ett med en luftballong, ett med en regnbåge, ett med stjärnor och månen och ett med fåglar. Ladda gärna ner och skriv ut mina mallar, de finns här och här.
Sy ihop figurernas båda lager med langettstygn (hur man gör finns info om här) men lämna en liten öppning där du kan peta in stoppningen. Sy sedan igen öppningen.Fäst dropparna, regnbågen och så vidare vid molnen (eller  vilka figurer du nu valt) med osynlig tråd. Jag använde helt enkelt synålen, knöt en rejäl trippelknut på den osynliga tråden, sydde igenom molnets nedre del, och så sydde jag igenom figuren som skulle hänga ifrån det, och upp till molnet igen där jag fäste tråden.
Så är det bara att fästa molnen vid broderiringen, även där använde jag osynlig tråd.
Ps. Regnbågen gjordes av vanligt ljus canvastyg som jag målade på med vattenfärger och lät torka. Superenkelt!Gör en egen mobil till spjälsängen av pompomer

Spjälsängsmobil av pompomer

Hur man gör pompomer beskrev jag här. Så gjorde jag även dessa, men jag tog ETT ark silkespapper och vek och klippte det fler gånger så att det blev små pompomer i stället. Och så använde jag randigt bomullssnöre från Granit, både när jag gjorde pompomerna och när jag hängde upp dem. Så enkelt och så fint! Håller dock inte för bebisdreggel.
Ugglorna har jag inte gjort, jag fick ett infall och lät dem vara med. Jag hittade dem på Eolshälls 4H-gård förra helgen, de kostade tre för en tjuga. Hur söta?
Gör en egen mobil till spjälsängen av julgranskulor och band.


Spjälsängsmobil med julgranskulor

Bebisar gillar ju ofta blanka saker (och färgglada saker, eller saker med mycket kontraster). Så här jag helt enkelt knutit upp guldiga julgranskulor med så kallat baker's twine (eller randigt bomullssnöre, som jag säger), på en broderiring som jag lindat ett blått band runt. Blev ganska kungligt, om jag får säga det själv! Och tog ingen tid alls. Det som tog längst tid var att leta rätt på julgranskulorna i källaren.

Gör en egen mobil till spjälsängen av pappersflygplan, snöre och knappar.

Spjälsängsmobil med neonsnöre, knappar och pappersflygplan

Här har Åhlénskatalogen fått sätta livet till. Tunt papper med text på, som jag klippte små rektanglar av och vek till pappersflygplan (jag följde den här guiden). Sedan tog jag en stoppnål (alltså en tjock nål som man använder för att stoppa strumpor med, om man är född på 50-talet eller tidigare), trädde den med neonrosa nylonsnöre, och gjorde ett hål rakt genom pappersflygplanet uppifrån och ner. Sedan satte jag en liten limklick precis vid snören och klämde fast pappersflygplanet mot det, så att planet inte skulle glida ned för snöret. Längst nere knöt jag fast en fin träknapp som tyngd.
Gör en egen mobil till spjälsängen av klossar och färgglada bollar.

Spjälsängsmobil av klossar och färgglada bollar

De här bollarna kallas förvirrande nog OCKSÅ för pompomer (eller pompoms). Jag köpte just de här på Panduro. Snöret är återigen från Granit, vilket jag trädde på en stoppnål och bara trädde på bollarna på snöret. Superenkelt. De behövde inte fästas på något sätt heller, de fastnade där jag satte dem på snöret.
Längst nere knöt jag fast klossar från Arons klosslåda som tyngd.

Till Arons stora glädje så hängde jag pompomerna, bollarna och flygplanen på en och samma broderiring när jag var klar med fotandet, och hängde in den i hans tipi. Instant success!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar