lördag 11 oktober 2014

Pizzadeg som inte behöver jäsa och två sorters pizzatopping
Vi har som mål här hemma att äta hemlagad pizza minst en gång i veckan. Bra mål, eller hur? Vi vet vad som är viktigt här i livet.

I dag kom vi hem sent från ett födelsedagskalas, men det lät vi inte stoppa pizzaplanerna. Istället slängde jag ihop pizzadegen som inte behöver jäsa, och tog vad vi hade hemma som topping. Allt som allt skulle jag säga att matlagningen gick på under 30 minuter. Med beröm godkänt!

Pizzadeg som inte behöver jäsa
Två pizzor

8 dl vetemjöl (man kan använda glutenfri mjölmix också)
1 tsk bakpulver
100 gram smör eller 1 dl rapsolja
2,5 dl vatten

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och knåda till en grynig massa, ELLER häll i rapsoljan och blanda. Lägg sedan till vatten, lite i taget, medan du knådar. Det kan behövas mer eller mindre, pizzadegen ska vara slät och inte kladdig. Baka ut på plåtar, lägg på topping, och grädda i ugnen i 10-12 minuter.

Chèvre- och rödbetspizza
Topping till en pizza

2 rödbetor
100 gram chèvre
Flytande honung
Rapsolja

Skala rödbetorna och skiva dem tunt. Jag använde helt enkelt skalaren. Riv dem gärna över en bit hushållspapper så färgar de av sig mindre på pizzan sen. Häll gärna lite rapsolja över rödbetorna.
Strössla ut rödbetsbitarna över den utbakade degen, och smula över osten. Grädda i ugnen i 10 minuter ungefär. Ringla honung över den varma pizzan och servera genast. Gott är också att strö pinjenötter över, mmm mmm mmm.

Paprika-, plommon-, och blåmögelostspizza
Topping till en pizza

2 röda plommon
0,5 röd paprika
75 gram blåmögelost (jag använde en halv förpackning av Castellos ekologiska blåmögelost)

Skiva plommon och paprika tunt och lägg ut på den utbakade pizzadegen. Smula/klicka ut osten. Grädda i ugnen i 10-12 minuter, tills osten smält och degen fått liiite färg.

Ja tack.

Tidigare inlägg om pizza:
En god pizzadeg som SKA jäsa, plus några av våra bästa pizzarecept, hittar du här. Och här skrev jag om en annan av våra favoritpizzor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar