måndag 6 oktober 2014

Sandra testar huskurer: bikarbonat mot hosta


Alltså. Det här med förkylningar. Aron började hosta för ungefär tre veckor sedan, vilket innebär att JAG började hosta för tre veckor sedan. Jag har alltså noll immunförsvar.

Nätterna har varit det värsta. När man lägger sig ner svullnar luftrören eller nåt (har läst om det förut men är förkyld och orkar inte ta reda på hur det är just nu) och jag hostar och hostar och hostar och kan inte sova (den lilla sömn jag skulle fått mellan Aronuppvakningarna är alltså som bortblåst). Jag har nog hostat av ett revben tror jag, det gör hur som helst sjukt ont när jag, eh, andas eller rör mig.

Jag googlade hur lång tid man ska vänta med att gå till en läkare om man har hosta som inte går över (om man inte har typ hög feber eller hostan blir värre eller så) och tydligen är det åtta veckor. Vid den tidpunkten hade jag alltså bara sex veckor kvar. Sweet!

Lite längre ner i sökträffarna råkade jag se ett tips om att man kan använda bikarbonat mot hosta. Eftersom jag var redo att testa vad som helst som inte innebar direkt fara för mig eller min familj för att sluta hosta, så provade jag bikarbonatkuren (läs om den här) och det blev faktiskt liiiite bättre. Första natten hostade jag knappt alls.

Men det löste liksom inte hela problemet som jag hade hoppats på. Jag är annars ett stort fan av huskurer och försöker undvika traditionella mediciner när det går (ibland hjälper de inte så bra, och ger skumma biverkningar istället - Ventoline, jag tittar på dig nu!) (fast självklart tar jag dem om jag verkligen behöver, hey, jag är inte galen), men det här funkade helt enkelt inte för mig. Inte så att hostan gick över helt i alla fall.

En kväll när jag verkligen inte kunde somna eftersom jag inte slutade hosta för en sekund ens, så funderade jag på något jag hade snackat med en kollega om på dagen (som har haft lika långvarig och jobbig hosta). Vi pratade om nätterna och hur något svullnar upp i halsen och då kom jag att tänka på nässpray och att det är avsvällande. Så jag tänkte att det var värt ett försök, och det funkade SÅ HIMLA BRA (jag använder dessutom Arons nässpray, den funkar lika bra som vuxennässpray på mig). Jag har knappt hostat sedan dess - när natthostan försvann var det som om kroppen liksom glömde bort att hosta på dagen och så var den saken löst. Så jag fick säkert fyra hostfria nätter innan nästa förkylning satte in i natt och åååååhhhhhh kan inte alla dagisvirus bara FÖRSVINNA.

Ett stort obs här nu! Jag är inte läkare eller utbildad inom något som ens med den vildaste fantasi kan komma i närheten av medicin, sååååå man kanske inte alls bör använda nässpray som hostdämpande? Det kanske är skitfarligt, jag har ingen aning. Jag vet att man absolut inte ska använda nässpray mer än 10 dagar i sträck, men kolla med din husläkare så att det är safe innan du kör igång!

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag snubblade in på din blogg av en slump och nu kan jag inte sluta känna mig inspirerad! Alltså, du är ju värsta super-pyssel-människan, wow!!
  Jag är gammal vän till Ruben, så det var ju extra skojsigt slumpartat!
  Som den ekonörd jag är tycker jag inte om att använda läkemedel i onödan, varken på mig eller min treåriga son. Vi får emellanåt långa hostperioder, särskilt han (som ju är inne i den där hemska dagis-förkylnings-åldern, då snorigheten håller från november till mars och dessutom har tendenser till förkylningsastma, puh!). Jag har dock hittat en kur som känns superdupersnäll:
  Droppa 1 droppe eterisk olja av vardera apelsin, mejram och ravintsara på t.ex. en bomullsrondell eller papperstuss som du stoppar i den hostandes örngott. Vi brukar sluta hosta blixtsnabbt.
  Hälsa Ruben!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vilken fin kommentar!!
   Åh, hostperioderna. Aron är ett riktigt luftrörsbarn. Så fort det kommer en förkylning så hostas det och hostas det. Det där låter ju som världens bästa tips!! HUR får jag tag i oljorna så här vid klockan 21 på kvällen?! Skojar, jag ska försöka bärga mig till i morgon, men det här MÅSTE jag ju prova!
   Ruben hälsar så mycket tillbaka! Inte bor vi så långt ifrån varandra? Ni får komma på fika!

   Radera
 2. Har använt mig av bikarbonat för att lindra hosta ett flertal gånger och tycker att det har fungerat jättebra. Känns mycket bättre att använda något sådant än att stoppa i sig en massa piller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med med att det är bättre att stoppa i sig något man ändå äter till vardags än mediciner! Det brukar ofta hjälpa bättre också, tror att många hostmediciner har väldigt begränsad effekt.

   Radera