fredag 7 november 2014

Cajitas de muertos - steg för steg


Okej, sista Dia de los muertos-pysslet för i år. Nu ska jag börja fokusera på andra saker, som att sno ihop en julkalender eller två, plus julklappar till Ruben och Aron - för att inte tala om julpyssel!

Jag har spanat på såna här lådor med skelettscener i evigheters evigheter, men de brukar vara ganska dyra om man köper dem här i Sverige så jag har inte slagit till på någon. Spana in en massa varianter här, loves it.

Men i år kom jag på att jag skulle göra en egen. Förstår inte att den tanken inte slagit mig förut? Jag hittade det här helt perfekta tittskåpet på Panduro (var annars?) och skred till verket. Och så här gjorde jag.

Cajitas de muertos/Dia de los muertos-tittskåp

Du behöver:
Tittskåp i trä
Målarfärg
Lite tygbitar
Snöre
Glitter
Lim
Trolldeg
Ev papper till decoupage
Ev tapetklister till decoupage

Gör trolldegen av tre delar vetemjöl, en del salt, och en till en och en halv del vatten. Blanda mjöl och salt först och blanda i vattnet, lite i taget. För varje deciliter salt, lägg till en matsked oliv- eller rapsolja. Knåda ihop till en fast deg.

Ta bort glaset från tittskåpet och måla tittskåpet invändigt, låt torka. Måla det utvändigt, låt torka. Pensla lim på de delar där du eventuellt vill ha glitter och strö ut glitter över limmet. Skaka bort överflödet och låt torka.

Jag använde dessutom en servett som bakgrund som jag fäste med utspätt tapetklister, dvs decoupageteknik. Och så la jag till en liten skylt i kartong där det står "Tacos y 'tars" - mina skelett är nämligen på ett happening place där man kan både äta tacos och köpa gitarrer.

Forma figurer och möbler av trolldeg och torka på en plåt med bakplåtspapper i ugnen i 100 grader (det tar ett tag och glöm inte att vända på figurerna när översidan är torr), eller låt lufttorka. Det kan ta några dagar. Glöm inte att vända figurerna när översidan är helt torr.

Måla figurerna och möblerna, låt torka, och limma ihop de delar som ska sitta ihop. Gör kläder till skeletten av tygbitar som limmas/knyts på. Limma fast figurerna i tittskåpet där de ska sitta. Sätt tillbaka glaset och beundra mästerverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar