lördag 1 november 2014

Fantastic Mr Fox-dräkter - steg för steg
Alltså jag ääääälskar Wes Andersons filmer. Så efter lite velande så bestämde vi för en vecka sedan att Fantastic Mr Fox skulle bli våra Halloweendräkter! Vi höll det ganska low-key och körde på svansar och öron i stället för heltäckande ansiktsmasker för att inte skrämma slag på Aron.

Och så här gör man!

Fantastic Mr Fox-dräkter

50 cm fuskpäls (bredd ca 130-150, jag köpte mitt på Ohlssons tyger)
Trälim
Hobby- eller målarfärg, orange, svart och vit
Blomtråd
Sax
Nål och tråd
Resårband
Diadem
Mössa
Ev symaskin
Vitt tyg, ca 50 x 30 cm
Gul klänning
Gul ullfilt (jag köpte min på Panduro)
Vit skjorta
Slips
Penslar, sax, pennorÖronen:
Klipp ut 12 stycken trianglar av fuskpäls, fyra av varje storlek, som ska bli öron. Jag gjorde ganska små till Arons (som skulle vara den här lilla killen) dräkt, större till mig själv (som skulle vara Mrs Fox) och ännu större till Ruben (som skulle vara Fantastic Mr Fox, så klart).
Sy ihop två trianglar i taget med langettstygn (mitt nya favoritstygn) men lämna nedersta delen öppen. Vik blomtråden som ett upp- och nedvänt V så att den följer örats form och klipp av överskottet. Stoppa in blomtråden i örat. 
Måla på fuskpälsen med målarfärg, orange i mitten, sedan lite vitt, och så svart längst ut. Och lite svart på baksidan. Låt torka.
Sy fast öronen på diadem (för de vuxna dräkterna) eller på mössa (för barndräkten).

Svansarna:
Klipp ut breda remsor av fuskpälsen. Jag använde hela längden av fuskpälsen (alltså ca 50 cm) till vuxendräkterna, och lite mer än hälften för barnsvansen. Svansen ska vara lite bredare nedtill, så jag klippte den lite triangelformad på frihand.
Limma ihop sidorna och låt torka. 
Måla på fuskpälsen med målarfärg, vitt längst ner, och orange på resten. Låt torka.
Fäst på kläderna med säkerhetsnålar, eller stoppa in den innanför byxlinningen.

Fantastic Mr Fox-dräkten:
Vit skjorta (gärna med kort ärm men det är inte så viktigt - man kan vika upp ärmarna på en långärmad skjorta också) med brun slips, svans, och öron. 

Fantastic Mrs Fox-dräkten:
Klipp till ullfilten och sy fast den på magen på den gula klänningen. Sy sömmar rakt över så att tre fickor bildas. Fyll dem med penslar, pennor och saxar. Addera svans och öron.

Fantastic Mr Fox-ungedräkten:
Sy fast båda ändarna av en bit resårband i två av hörnen på det vita tygstycket så att en mantel bildas när man drar upp resårbandscirklarna på barnets överarmar (knyt inte manteln runt barnets hals, alltså). Fäst svansen på byxorna med säkerhetsnål, och ta på mössan. Svimma av gullchocken! 
I Arons fall så lyckades vi ha på mössan och manteln i hela fem sekunder, men inte samtidigt. Däremot lyckades jag fästa svansen utan att han märkte det, men så plötsligt fick han syn på något bredvid honom där han satt på golvet. Scenen som sedan följde, när han försökte få tag på sin svans precis som en kattunge, kommer jag aldrig att glömma. Hysteriskt roligt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar