lördag 15 november 2014

Göra egen badfärg

Jag läste bara häromdagen någon blogg där de hade blandat egen badfärg till ungarna att måla på väggar och badkar med. Jag sparade idén nånstans i hjärnan och tänkte att jag skulle ta tag i det snart. Aron tycker nämligen att det är så himla kul att måla - helst med tjocka, kladdiga färger som hamnar ÖVERALLT. Han kommer inte sällan hem från föris med röda och blåa fläckar i håret. Hehe. Här hemma håller vi oss till vattenfärger, färgpennor och kritor eftersom de liksom inte hamnar överallt på samma sätt. Men då är det självklart inte lika roligt heller!

Så stod jag och plockade undan efter den episka frukosten som Ruben hade lagat (chokladpannkakor utan socker eller mjöl med färskpressad ekologisk citrusjuice till, någon?) då jag hörde att Ruben och Aron drog igång ett bad i badrummet. Det tog ett tag för kugghjulen att komma igång, men efter några minuter så kom jag på det: jag skulle ju testa att göra egen badfärg!

Jag formligen KASTADE mig in i skåpen (man vet ju aldrig hur snabbt ett pluttbad tar slut) och fick fram Arons ekologiska schampo, majsstärkelse, och karamellfärg. Jag tog ungefär lika delar av schampo och majsstärkelse, spädde med lite vatten, delade upp det i små koppar, blandade i olika karamellfärger i varje, i med lite mer stärkelse eftersom karamellfärgen spädde ut konsistensen, och hällde över de färdiga färgerna i olika fack i min bentolåda från Lunchbots. Helst skulle jag gjort egna, helt säkra färger (vad är det i karamellfärger? Att den blåa är farlig har jag fattat i alla fall), men det får bli nästa gång.

Och så in i badrummet med en pensel i högsta hugg och visa Aron att man FÅR måla på väggar och badkar (och mamma och pappa också). SUCCÉN. Gud vad kul det var. Hela familjen hängde i badrummet och målade eller blev målade på i en halvtimme. Det här ska vi göra en massa mer gånger!

Saker jag ska fundera på till nästa gång: kan man använda något annat än schampo som grund? Hur fixar jag naturliga färger? Antar att pressa rödbeta, morot, och blanda gurkmeja i lite vatten tar oss en bit på väg. Grönt kanske kommer av typ spenatjuice. Blått: blanda gul färg och grön färg. Jag återkommer när jag hittat det perfekta receptet på badfärg, helt enkelt. Men det var en rätt jäkla bra början.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar