måndag 15 december 2014

Lussebullar utan socker

Här sitter jag och funderar på om jag kommer att få pris för årets snyggaste lussebullar och på den frågan är svaret NEJ.  Hehe! Men de är i alla fall utan socker. Och goda! Och med "utan socker" fattar de som läst den här bloggen i mer än två dagar att jag menar "med dadlar". De smakar mindre sött än vanliga lussebullar, men sött nog för någon som inte äter så mycket socker (som jag).

Originalreceptet kommer härifrån.

Lussebullar utan socker
32 stycken

50 gram jäst
150 gram smör (eller margarin för ett mjölkfritt alternativ)
1 gram saffran (2 påsar alltså)
5 dl mjölk (eller havremjölk)
12 urkärnade och hackade dadlar
250 gram kesella/kvarg (eller Sour Supreme)
0,5 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret. Blanda i saffran, häll i mjölk, och släng i de hackade dadlarna. Mixa noga med en stavmixer så att dadlarna blir finfördelade. Värm mjölkblandningen till ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten av mjölkblandningen, saltet, ägget och kvargen. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta igenom degen ordentligt. Strö över lite mjöl och täck med bakduk. Degen kan vara rätt kladdig här, men det är ingen fara. Låt jäsa i 30-45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om degen är väldigt kladdig, annars: dela den i 32 delar och forma lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, ploppa i russin, och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i 8-10 minuter på 225 grader (något kallare om du kör varmluftsugn vilket rekommenderas eftersom man då kan grädda alla plåtar samtidigt, winning). Nomma! Men ät inte fyra stycken på raken vilket jag just gjorde, hav lite självbevarelsedrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar