onsdag 17 december 2014

Studio Ghibli-inspirerad adventskalender och figurer till sångpåse


När jag väl sätter igång och genomför en idé så blir det lätt lite maniskt och inte så mycket eftertänksamhet. Men till slut så trillade poletten ned kring det här projektet.

Det är alltså Arons första adventskalender, med en liten värld av hans favoritfigurer och saker från Studio Ghiblifilmerna Totoro, Ponyo och Kiki's Delivery Service. Och i varje liten sak så ligger en figur som man kan trä på sitt finger och sjunga om, till Arons egen sångpåse. Jag kom på 24 figurer/saker att göra till sångpåsen ganska snabbt, och började sy. De första dagarna då Aron fick "öppna" något i kalendern så var han suuuuperpepp. Men efter ett tag blev det inte så himla intressant. Och i går så kom jag på att det var rätt överväldigande, att få 24 olika figurer, där en del tillhör sånger som Aron inte ens sjungit förut.

Så jag avrundade adventskalendern med lucka 16. Det räcker och blir över. Jag har redan lagt undan sådana figurer som Aron inte brytt sig så mycket om, och nu leker han desto mer med de 5-6 stycken jag sparade framme. Fåret (Bä, bä, vita lamm) är till exempel en stor succé. Fisken (man kan sjunga lite olika sånger om den, däribland En kulen natt) också. Så kan vi plocka fram fler allt eftersom han lär sig nya sånger och tröttnar på gamla. 

Själva adventskalendern har blivit rätt medtagen, haha. Ponyo skulle absolut bada i Arons vattenglas och bli matad med någonting (som Ponyo blir i filmen), Totoro har levt ett hårt liv, och kattbussen ser ut som om den badat i olja. Aron tycker att de här figurerna är hur festliga som helst, jag tänkte liksom inte på att papp och papper inte är så tåliga material i en snart 2-årings händer, men what the heck liksom. Han har kul med dem och det är huvudsaken! De håller så länge de håller. Är så glad att han tycker så mycket om dem!

Här är en liten genomgång av vad alla figurerna är plus 14 av de 16 figurerna från sångpåsen som jag hittar just nu:

Totoro, Minitotoro och kattbussen från Totoro-filmen.

Ponyo och Ponyos lampa från Ponyo-filmen, och katten Gigi från Kiki's Delivery Service.


Granar från Kiki's Delivery Service och Kampferträdet, ekollon och Meis majskolv från Totoro.


Och så alla (eller 14 av 16) figurerna till sångpåsen i varierande snygghetsgrad. Kul var det i alla fall att hitta på dem och att sy dem! Jag borde göra någon slags tävling, den som kan se vad alla figurer är för något vinner ett pris? Vad har jag att erbjuda, Sufjan Stevens underbara cd-box med julmusik? Vintagejuletiketter till klapparna? Två fina ljuslyktor med julmotiv på?


4 kommentarer: