lördag 13 december 2014

Varm choklad utan mjölk och socker

VA? Varm choklad utan mjölk och socker? Ja, alltså utan komjölk. Och med dadlar.

Jag vill säga något om dadlar här känner jag. När saker ska vara söta så använder jag ofta dadlar. Och så här va, JA, jag skulle säga att dadlar är bättre än raffinerat socker. Åtminstone känns det så. Jag får inte såna där pikar och krascher när jag äter dadlar som jag får när jag äter socker. Så jag misstänker att det är bättre för blodsockret. MEN jag tror att om man äter mycket dadlar så löper man samma förhöjda risk att drabbas av stroke, cancer och depression som man gör om man äter vanligt socker (enligt Harvardstudien som gjordes nyligen, läs om den här). Så man kan liksom inte käka ett kilo dadlar per dag direkt, om man vill vara snäll mot kroppen.

Däremot är det ju lite med omständligt att göra sina egna bakverk med dadlar så det blir ofta att man äter mindre sött om man avstår raffinerat socker. Man kan ju inte gå till Konsum och köpa en påse Bilar och en chokladkaka när man är trött och hungrig direkt. Så jag måste säga att jag inte ersatt mitt sockerintag med samma mängd socker via dadlar. Men jag håller lite koll, är ju lätt att dras med i söt-frenzyn.

Och jag skulle aldrig använda stevia och xylitol och agavesirap och allt vad det heter. I min mening är de värre än vanligt vitt socker (obs att jag inte är läkare eller ehhhh dietist eller nåt). Sötning genom frukt känns okej ändå.

OCH med det sagt, det är ju varm chokladsäsong och det är tråkigt att inte dricka det åtminstone ibland, när man har varit ute i snön och sitter framför brasan och värmer sig (vilken snö? Vilken brasa?) bara för att man inte vill äta/dricka socker. Men! Vill man unna sig så kan man faktiskt göra varm choklad utan socker och komjölk.

Nu kör vi!

Varm choklad utan mjölk och socker
2 koppar

4 färska dadlar
4 dl havremjölk
4 tsk kakao (eller mer, om du gillar mer kakaosmak)

1 dl vispad havregrädde
Vaniljpulver

Kärna ut och hacka dadlarna. Häll mjölken i en skål med höga kanter och släng i dadlarna. Låt dadlarna mjukna i 15-20 minuter. Mixa sedan mjölk plus dadlar så noggrant med en stavmixer (eller i med allt i en mixer och kör) så att dadlarna är så finfördelade som möjligt. Sila gärna mjölkblandningen så att inga dadelbitar följer med. Vispa i kakao, och värm försiktigt i en kastrull. Servera med vispad havregrädde och lite vaniljpulver.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar