söndag 18 januari 2015

Den godaste gulaschsoppan - nu utan kött


Ruben och jag har väl gradvis dragit ner på köttätandet de senaste åren, men nu äter vi kött endast i undantagsfall och köper eller lagar aldrig kött. Och då tänker man kanske "åh neeeej, nu får vi aaaaldrig mer äta boeuf bourguignon, coq au vin, eller gulaschsoppa, what shall we doooo?"

Årets upptäckt är att man kan skippa köttet i alla dessa rätter OCH DE ÄR GODA ÄNDÅ (*hör hur hela världen tar sig för pannan och suckar*). Okej, så det var superjätteuppenbart. Men jag ska ändå passa på att dela med mig av receptet på jordens godaste gulaschsoppa helt utan kött. Det här är gulaschsoppan som min mamma brukar laga (fast då MED kött då då), och den är ljuvlig. Receptet kommer från en äldre variant av Rutiga kokboken och är modifierat. Jag brukar göra ungefär 1,5 gånger mängden för att få riktigt mycket soppa pga god.

Gulaschsoppa
4 port.

Smör eller olja
3 st gula lökar
1 msk paprikapulver
2 msk vatten
1 msk vetemjöl
1-2 krm svartpeppar
1 tsk kummin
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
2 buljongtärningar
3 st potatis
1 stor paprika
Tabasco eller cayennepeppar

Creme fraiche

Hacka löken och stek den i smöret eller oljan. Släng i paprikapulvret och rör om. Häll på 2 matskedar vatten. Strö över mjölet och rör om.
I med kryddorna, den grovt hackade vitlöken, tomatpurén, och vattnet. Lägg i buljongtärningarna och låt soppan koka upp. Låt den puttra i minst 30 minuter men gärna längre. 
Skala potatisen och kärna ur paprikan. Skär dem i tärningar. Koka dem i soppan i ungefär 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Strö över lite cayennepeppar eller droppa i några droppar tabasco.
Servera med en klick creme fraiche. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar