lördag 28 februari 2015

Gör en egen piñata till barnkalaset

Gör en egen piñata, steg för steg


Piñatas kanske inte tillhör de vanligaste festdekorationerna, men Aron tycker som himla mycket om sin piñata i form av en åsna (en häst?) som fick flytta in i hans rum efter att vi hade Cinqo de Mayo-kalas i somras. Så jag tänkte att en piñata i form av ett lok borde vara ett bra tillskott till fikabordet på Arons 2-årskalas.

Egna piñatas är enkla att göra men kanske svårare att få till snygga. Jag var alldeles för hetsig och blev klar tio minuter innan gästerna skulle komma så den blev inte fin, men kul var den att göra och till ett barnkalas duger den ju verkligen. Det är ingen Oscarsgala vi pratar om. Inte för att de skulle ha piñatas på Oscarsgalan.

Så här gör man.

PIÑATA

Material:
A3-papper
Kartong
Crepepapper
Sax
Lim

Rita piñatans siluettform på A3-papperet. Jag castade min webbläsare, där jag hade öppnat och zoomat in just en bild av ett loks siluett, via Chromecast på tv:n (how high-tech) så att bilden var ungefär samma storlek som ett liggande A3-papper. Sedan höll jag upp A3-papperet mot tv:n och ritade av konturerna.
Klipp ut formen och rita av den på kartongen. Två likadana bitar behövs.
Gör en egen piñata, steg för steg


Klipp sedan ut bitar av kartong som ska bilda piñatans djup, och tejpa fast dem med papperstejp. Se hur det ser ut när man kommit en bit här (jag har gjort allt utom undersidan):
Gör en egen piñata, steg för steg


När du är klar så har du en lokformad låda. Om det nu var ett lok du gjorde. Täck toppen och botten med papperslim (jag använde limstift) och täck med crepepapper. Sedan är det dags att klippa till fransarna.

Ta ett ihopvikt crepepapper och klipp av ca 5 cm. Klipp fransar upp till ungefär mitten på remsan och veckla ut den. Stryk lim på den del där du inte klippt fransar och limma fast längst ner på din piñata. Upprepa igen och igen, klistra varje remsa lite ovanför den du klistrat innan, runt hela piñatan.

Gör en egen piñata, steg för steg


Till slut är hela piñatan täckt med fransar. Då är du klar!

Gör en egen piñata, steg för steg

Gör en egen piñata, steg för steg

Annat kul till kalaset: Tårtdekoration med vimplar, kakfat av papptåggirland, inbjudningar med tågtema, pannkakstårta, tårta utan socker.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar