söndag 15 februari 2015

Rostade grönsaker med couscous och harissa


Ruben fick en massa god och (mestadels) ekologisk mat i födelsedagspresent i somras (älskar förbrukningspresenter), däribland en tub harissa som lite blivit liggande i kylskåpet eftersom recept med harissa i har lyst med sin frånvaro i vår lilla låda med maträtter som vi fortfarande använder som grund till våra veckomenyer.

Men! Att ha en tub harissa väntandes i kylen gav oss precis den knuff vi behövde för att börja leta efter nya recept och när jag hittade det här (och provade att laga det) så var det ren kärlek. No probs att äta upp en tub med harissa, jag tänker laga den här lilla ljuvliga bomben minst en gång i veckan!

Nu kör vi.

Rostade grönsaker med couscous och harissa
3 port.

1 sötpotatis
1 fänkål
1 röd paprika
2 morötter
3 vitlöksklyftor med skal
3 msk rapsolja
0,25 citron
2 tsk honung
salt och peppar

Couscous
2 dl couscous
2 dl vatten
0,5 buljongtärning
1,5 msk harissa (mindre om barn ska käka av maten, den blir rätt stark med denna mängd)
1 msk rapsolja
0,5 rödlök

Citrondressing
1,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 tsk rivet citronskal
1 tsk honung
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sötpotatisen och morötterna och tärna dem i 2 centimeterskuber (ungefär). Dela fänkålen och paprikan i bitar. Smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg i sötpotatisen, morötterna, fänkålen, paprikan och de hela vitlöksklyftorna. Ringla över mer olja, pressa över citron, ringla över honung, salta och peppra och rör om. In i ugnen i ca 30 minuter, tills grönsakerna är mjuka.

Rör ihop citrondressingen genom att blanda yoghurt med pressad vitlök, rivet citronskal, honung, salt och peppar.

När grönsakerna är nästan klara, koka upp vattnet till couscousen och släng i buljongtärningen. Ta av kastrullen från värmen och häll i couscousen. Låt svälla i tre minuter. Blanda olja med harissa och blanda i harissan i couscousen. Skala och skiva rödlöken. Blanda couscous, rödlök och grönsakerna och servera med citronyoghurten.

Finns det fler fantastiska harissarecept där ute?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar