lördag 7 februari 2015

Sy en egen Ponyo, steg för steg


Arons kompis Källson fyller snart två är hon också, så jag frågade hennes mamma Annika (of Ekotjusigt fame) om jag fick göra något till Källa i present. Annika sa att Källa skulle bli jätteglad för en Ponyodocka och jag ba JAG HOPPADES ATT DU SKULLE SÄGA DET.

Så på två kvällar improviserade jag ihop en Ponyo. I naturmaterial så klart, Nepal Wooltyg från Panduro och ekologisk ullfyllning. Mycket handsömnad blev det och jag är helt jäkla värdelös på all handsömnad utom langettsöm, och sorgligt nog innehöll det här projektet noll langettsöm. Källa blev dock superpeppad av sin present, så jag tror inte att de fula sömmarna var något problem.

Nu till beskrivningen.

DIY Ponyo

1 stycke ullfilt vardera av färgerna beige (hud), röd, vit, mörkbrun
Tråd
Nål
Stoppning
Ev symaskin (men man klarar sig utan, särskilt om man är bra på handsömnad vilket jag inte nog kan understryka att jag INTE är)

Jag har inga direkta mått här eftersom jag freestylade ihop dockan, men jag gjorde en ganska stor variant. För att rita ut huvudet på tyget så använde jag en skål som är tyg 15 cm i diameter. Jag klippte två likadana cirklar av det hudfärgade/beiga tyget:
Lägg cirklarna ovanpå varandra (räta mot räta) och sy ihop dem men lämna en öppning på åtminstone några centimeter (jag gjorde det här på maskin, en av de få sömmarna jag faktiskt använde symaskinen till). Nepal Wooltygen är väldigt tjocka och stumma, så man behöver ganska mycket utrymme för att lyckas vända tyget. Vilket är vad man gör härnäst, vänd tyget så att rätsidorna är utåt. Fyll med vadd och sy ihop för hand. 

Klipp två cirklar av det vita tyget (Ponyos ögon) och två mindre av det mörkbruna tyget (Ponyos pupiller) och en pyttecirkel av det röda tyget (Ponyos lilla mun). Jag klippte faktiskt tyget på mitten på djupet också, eftersom det är så himla tjockt och det ser mest konstigt ut med så tjockt tyg till munnen och pupillerna.
Och så någon ojämn form som ska bli Ponyos hår. Jag ritade på ett papper först, testade det på huvudet, klippte till lite och när jag var nöjd ritade jag av formen på tyg och klippte ut det. 
Sy fast håret på huvudet (över handsömmen där du sydde ihop huvudet efter du stoppat det), pupillerna på ögonvitorna och sedan ögonvitorna på ansiktet, och sy fast munnen. Nu är huvudet klart! Lätt va? Låt oss gå vidare till kroppen.


Jag började med stjärten. Klipp lite ojämna cirklar av det röda tyget och det vita tyget (utgå från det färdiga Ponyohuvudet och gör cirklarna lite större än Ponyos huvud), och klipp ett hål i mitten av det röda tyget där resten av Ponyos kropp ska sys fast.Utgå ifrån hålet i det röda tyget i storlek, och rita formen till kroppen på det röda tyget. Den ser ut ungefär som nedan. Klipp också en oval av det vita tyget till Ponyos mage. Sy fast den vita ovalen på det röda tyget där magen ska vara. Sy ihop de röda bitarna (för hand eller på maskin, jag valde det senare) räta mot räta (vita ovalen inåt alltså), men sy bara i sidorna. Så här!
Vänd så att rätsidorna kommer utåt och peta ut armarna. Sy fast den röda cirkeln som ska bli Ponyos stjärt räta mot räta mot kroppen för hand. Sy fast den vita cirkeln och den röda cirkeln aviga mot aviga. Här använde jag symaskinen igen.

Stoppa kroppen med ullvadd.

Nu har vi ett Ponyohuvud och en Ponyokropp. Så det enda som är kvar är att sy fast kroppen på baksidan av Ponyos huvud för hand. Woop! Vi har en Ponyodocka!

Och då kan man göra som Annika och stoppa Ponyo i en grön hink (som i filmen):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar