onsdag 11 mars 2015

Påskpyssel: Gör jättestora pappersblommor

Jättestora blommor av crepepapper

Påskpyssel att göra med barn

Det här påskpysslet är perfekt att göra med barn (om man har lite större barn är jag har - höjdpunkten för Aron, nyss fyllda 2 år, i det här projektet var när han fick BÄRA EN AV BLOMMORNA. Dessutom var den tydligen rolig att banka i golvet).

Blommorna kan vara hur fantasifulla som helst, här kan man helt enkelt gå bananas, även om jag körde på en mer, eh, klassisk blomstil. Någon form av viol kanske? En viol som parat sig med en påsklilja? KORSAT SIG MED, menar jag. Herregud.

JÄTTESTORA PAPPERSBLOMMOR

Material:
Långa pinnar (jag tror att en av mina eventuellt är någons gamla julgran)
Crepepapper i flera färger (jag använde rosa, orange, gult och grönt)
Några ekologiska bomullsrondeller (runt 4 per blomma)
Sax
Papperstejp
Ev lite lim

Bygg blomman från mitten och utåt. Ta 4-5 bomullsrondeller, lägg dem på en bit crepepapper och klipp en cirkel som är några centimeter i diameter vidare än rondellerna. Klä rondellerna i crepepapperet och tejpa på undersidan, så att du får ett litet skaft. Det här ska bli mitten på blomman (vad heter det? Pistill? Märke? Ståndare? Gaaaah, mina fem poäng i fjällekologi på universitetet känns plötsligt helt bortkastade!).
I en annan färg på crepepapper, klipp ut de första blombladen. Jag klippte en sån här variant som jag limmade rund blommans mitt:


När det är klart, ta blomman som vi gjort hittills och fäst den i toppen på en pinne med hjälp av papperstejp. Det är här skaftet på undersidan av blommitten kommer väl till pass, bara att lägga det mot pinnen och linda tejp runt.

Sedan är det dags att klippa ut de stoooora kronbladen. Jag körde på den här formen:


Jag la helt enkelt crepepapper dubbelt och klippte två åt gången på frihand. För att få struktur på blomman så behöver kronbladen vara dubbla. Jag klippte ut tre eller fyra dubbla kronblad av en färg, och sedan tre eller fyra dubbla kronblad av en ny färg, fast något större.
Fäst kronbladen på pinnen så att de ligger lite omlott omkring blommitten. De lite mindre först, och sedan ett lager av de lite större. Bara att hålla den nedersta delen av kronbladen mot pinnen och linda papperstejp runt.
Till sist klipper man ut bladen till stjälken, och tejpar fast dem på pinnen. Done and done!

Stora blommor av crepepapper6 kommentarer:

 1. I love these - they look great with the twig stem. I have been meaning to try and make paper flowers for a long time so may try these at the weekend.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks, Amy! Let me know how it goes. Checked out your blog and it's amazing! Keep up the awesome work.

   Radera
 2. Åh wow, så hittar jag detta också! Kära nån så vackra! Även de här skulle jag gärna ha med i påsksammanställningen om du tycker det är okej! :)

  SvaraRadera