torsdag 9 april 2015

14 underbara vegorätter

14 underbara vegorätter för den som vill äta mindre kött.
När jag satt och letade inspiration till veckans meny (vi veckohandlar, bästa grejen nånsin) så hittade jag gamla matlistor från typ ett år sedan. Svårt att tänka sig, men vi åt mycket kött då. Ofta. Och precis som vi pratade om att vi borde dra ner på sockerintaget, så pratade vi om att vi borde sluta äta så mycket kött. Till slut tog vi ju tag i det, men det tar tid innan man jobbat upp en arsenal av recept som kan ersätta de rätterna som man är van att laga. Och ofta är det svårt att ha tid och energi nog att scouta recept. Man kör på gamla vanor liksom.

Sååååååå här kommer en liten hjälp på traven, om någon behöver kickstarta sitt dra-ner-på-köttet-projekt. 14 vegorecept som man kan äta jämt. Jag skulle nog kunna äta BARA de här rätterna på tvåveckorsrull. Eller ja, det kanske vore dumt. Men gott är det! Ingen inbördes ordning, tror jag.I meeeaaaan. Det här är så gott! Och så onyttigt! Men gott! Och onyttigt! Och ska man ändå äta en massa pasta, så kan man lika gärna göra det ordentligt.

Jag har lagat den här ungefär en miljard gånger sedan jag hittade receptet. Dessutom funkar det utmärkt som bebiskäk om man utesluter vissa grejer och kokar så att alla grönsaker blir rejält mjuka.

Pizza är lätt att göra utan kött så klart, men den här är over the top.Det här åt jag varje dag sista halvan av vår semester på Kreta förra våren. Och sedan vi kom hem så har jag försökt hitta det perfekta receptet för att återskapa denna ljuvliga rätt. Det här är faktiskt ganska nära. 

Det är så himla onödigt med kött i lasagne när det är SÅ GOTT utan. Det finns en uppsjö av varianter, och den här är ganska basic vilket jag gillar. Enkelt och gott! Och med fetaost. Alltid fetaost.Innan vi lagade det här så tror jag inte att jag hade ätit polenta. Eller hade jag? Jag minns det hur som helst inte. Vilket är synd, för det är så nom. Och den här rätten är ljuvlig.

En annan rätt som vi lagat så sjukt många gånger. Går hem hos hela familjen, är snabb och enkel och om man köper färdig gnocchi (potatisversionen, inte pastan) och pesto så har man en bra middag på typ 20 minuter.

Tacos med potatis och lök.


Det här är genialiskt: godare smak och inget slentrianköttätande. Ett annat sjukt bra tips som Ruben brukar göra är att steka upp potatis och lök så att de blir mjuka, salta och peppra, och servera istället för tacofärs i tortilla med riven ost, tacosås, gucca, gräddfil och tomater. LJUVLIGT. Våra prova!

Samma sak här. Så enkelt att byta ut köttfärsen, och GODARE.Lotta Lundgren är ett matlagningsgeni och jag älskar hennes kokbok Om jag var din hemmafru generellt, men specifikt moussakan. Så jag var tvungen att uppfinna en variant som var vego. Och här är den!

En till inspiration från en restaurang. Denna gång är det Tant Anci och Fröken Sara i Sundsvall som står för originalet, och det här är maträtternas svar på en ganska bra kopia av en Louis Vuitton-väska.

Det finns ju massor av vegetariska soppor, men det här är min favorit. Gulaschsoppa like my mom used to make, fast utan kött. 

Ny favorit! Jag kände att jag behövde mer paj i mitt liv, och den här var så sjukt enkel OCH god.Jag är inte alltid ett stort fan av couscous, men i den här rätten är det ljuvligt. Lagom couscous-grönsaks-ratio, och så harissan. MMMM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar