söndag 24 maj 2015

Sy en billig och enkel tipi

Det har gått snart två år sedan jag byggde tipin till Aron (som ju var på tok för liten för att fatta nånting av storheten med lektält, men herregud, jag kunde inte hålla mig). Materialet till den tipin kostade runt 1200 kronor och det tog tiiiid att bygga den.

Den här tipin, däremot, kom av att jag hade 140 kronor kvar på kontot och ville göra en ny och snabbare variant av min gamla klassiker. En tripp till Stockholms stadsmission senare och jag var med blommigt påslakan, spetsgardin och ett bälte i läder för prick 140 kronor. Pinnarna var alldeles gratis i skogen. Och den här tipin tyckte Aron var instant fun. Fast jag fick muta lite med tv för att kunna fota honom framför den. Totes worth it!

Processen är ungefär likadan som sist, fast snabbare och lite slarvigare. Det tog en kväll ungefär.

Jag gillar att tygerna på den här är tunnare och somrigare och pinnarna, eh, rustikare. De skräpar ner som muthafuckers men jag tänker att det går över. Går över hemma hos någon annan alltså, jag har nog inte riktigt plats för två tipis här hemma. Om du bor i närheten av Stockholm och är intresserad av att låta den här flytta hem till dig, mejla mig på sandrabrundell[at]gmail.com så styr vi upp det. Uppdatering: Tipin har nu fått ett nytt hem!

Nu kör vi!

BILLIG OCH ENKEL TIPI


Material:
1 påslakan
1 spetsgardinlängd
5 pinnar (runt 2 meter långa)
1 läderbälte eller läderrem eller snöre
Resårband
Snören eller band att binda upp gardinen för ingången med

Klipp ut fyra bitar av påslakanet, använd hela längden och halva bredden. Bitarna ska vara smalare längst uppe och ha formen av en triangel med toppen avklippt.


Klipp också ut en bit med samma mått som de tidigare fast som bara är 1/3 så lång, från toppen mätt. Den sista biten är till tipins öppningssida.

Sy ihop de fyra stora delarna till ett enda stort stycke.Klipp av spetsgardinen så att du får en bit som är 2/3 av de stora delarna och dela den på mitten på bredden. Gardinen bildar tipins öppning.

Sy fast spetsdelarna med den korta biten av påslakantyget. Vecka gardinen lite och nåla fast den innan du syr och sy gärna delarna så att de ligger lite omlott.


Sy ihop framsidan (den med det korta påslakantyget och spetsgardinen alltså) med tygstycket som de fyra stora delarna bildar i båda ändar, så att det hela sitter ihop. Fålla kanten längst ner (jag fållade påslakantyget men klippte bara av spetsgardinen. Vik in tyget hela vägen runt i toppen och sy runt om så att det bildas en kanal, se till att inte sy ihop hela vägen utan lämna några centimeter öppet. Trä igenom resårband hela vägen runt med hjälp av en säkerhetsnål, knyt ihop ändarna.

Ställ upp träpinnarna så att de bildar ett tipiskelett. Bind fast pinnarna där de korsas med bältet/snöret/bandet. Trä över tälttyget och se till så att sömmarna ligger över pinnarna (dvs en pinne matchas med en söm). Nu kanske du upptäcker att du måste fålla mer eller klippa bort en del av toppen och sy om kanalen för resårbandet för att tipityget ska vara lagom långt, men det är det som är tjusningen med att slippa mäta. Eller så låter du det extra tyget vara kvar nere vid golvet. Hur som helst så ser det fantastiskt ut.


2 kommentarer:

  1. Din tipi är jättefin!, tipi när så fin! Finns den kvar? Ska i så fall mäta om den får plats hemma hos mig (Källas farmor) OBS, i så fall överraskning!!! Hälsning Ewa B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad du är snäll!! Det vore ju en jätterolig överraskning och så kul om den hamnar hos dig! Den finns kvar och det här är måtten ungefär: Höjd: ca 210 cm där den är som högst, diameter: 155 cm där den är som störst. Så den är STOR. Man kan ju skjuta ihop pinnarna litegrann så att tyget mellan dem inte är lika sträckt. Om du får plats med den så är den din! :)

      Radera