lördag 27 juni 2015

Julgransdekorationer av trolldeg"Julgransdekorationer", tänker du, "nu?"

Ja, det gäller att vara ute i god tid om man ska ha något att hänga i julgran!

Nej, skojar bara. Det var när jag gjorde denna finfina Cajitas de muertos medelst trolldeg och fick massor av deg över som jag bestämde mig för att kavla ut den och stansa ut former. De tog ett bra tag på sig att torka (man behöver dessutom komma ihåg att vända på dem lite då och då), och sedan stoppade jag ner dem i en låda och där har de sedan legat och väntat.

Men så bjöd vi in till spontanmiddag tidigare i veckan för att fira att vi köpt kokboken Green Kitchen Travels och ska laga oss igenom vartenda recept under sommaren, och då fick jag ansvaret för att sätta upp lekstationer för barnen. Arons tågbana var självklart en, dela träfrukter en annan. Och så kom jag på att jag skulle ta fram de här trolldegsfigurerna (äntligen! Som de väntat) plus Arons giftfria tuschpennor (såna här, fast tjockare som passar för mindre barn), och så fick barnen måla hur mycket de ville på trolldegen. Dagen efter penslade Aron och jag lim på våra och hällde över glitter. Det hamnade så klart ÖVERALLT, Aron glittrar fortfarande bakom öronen. Lilla kakbiten där. Men fint blev det! Jag ska packa ner dem i lådan med julgrejer, så får de göra comeback i slutet av november.

JULGRANSDEKORATIONER AV TROLLDEG


Material:
Trolldeg
Kavel
Kakstansar
Penna/pensel/annan rund sak att göra hål i degen med för upphängning
Färgpennor/målarfärg/kritor
Lim
Glitter

Gör trolldegen av tre delar vetemjöl, en del salt, och en till en och en halv del vatten. Blanda mjöl och salt först och blanda i vattnet, lite i taget. För varje deciliter salt, lägg till en matsked oliv- eller rapsolja. Knåda ihop till en fast deg.

Kavla ut och stansa ut former med vanliga kakstansar. Gör ett litet hål i dem med en penna, baksidan av en pensel, eller någon annan rund och smal sak, för upphängning.
Lägg på en bricka eller plåt med bakplåtspapper på och låt torka. Tar flera dygn, minst! Vänd på dem någon gång per dygn. När de är riktigt torra, dekorera med färg. När färgen torkat så kan man pensla på ett lager lim och hälla löst glitter över (eller använda glitterlim). När limmet i sin tur torkat, borsta av överflödet med hushållspapper. Häng upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar