måndag 6 juli 2015

Bygg en pall av längdskidorDet här projektet alltså. Så jäkla enkelt egentligen, men av någon anledning så har det varit extremt svårt för mig att göra klart. Om vi ska rita upp en enkel tidslinje så ser det ut så här:

2008: Köper ett par längdskidor på en auktion för 10 kronor för att bygga en bänk eller pall av.
2009: Gör inget av det här projektet.
2010: Gör inget av det här projektet.
2011: Gör inget av det här projektet. Men gifter mig med Ruben, tjoho!
2012: Flyttar, tar med mig mina två skidspetsar. Köper två par längdskidor till på en loppis. Men tycker inte att de passar med de andra skidorna och gör mig av med dem igen.
2013: Hittar ett par längdskidor på en loppis för en hundralapp. De är snygga. Jippie! Hittar ett tredje par på en annan loppis för 30 spänn. Hurra! Nu är det bara att köra igång. Sågar av skidorna och sparar bara skidspetsarna. De väntar i källaren.
2014: Inget mer har hänt i projektet eftersom jag behöver en pall i lagom storlek som har en kvadratisk yta med ungefär samma mått som de sex skidspetsarna i bredd. I slutet av året hittar jag och köper en gammal pall med vadderad sits. Drar ut spikar och sliter bort stoppningen. Pallen får sedan stå i en oanvänd garderob tillsammans med sågen och borrmaskinen jag ska använda för att göra klar den.
2015: I början av året sandpapprar jag pallen. Är missnöjd med längden på skidorna. Markerar ut hur mycket till jag ska såga av dem. Sedan åker pallen in i garderoben igen. I slutet av juni (typ sista, dvs ungefär ett halvår senare) sågar jag äntligen av skidorna till lämplig längd och fäster dem på pallen. Det hela tar 30 minuter och jag kan inte för mitt liv förstå hur detta projekt tog sju år att göra färdigt.

Så om någon hade en uppfattning av att jag är en "doer", någon som "alltid får saker gjorda", så är det här en del av sanningen det med. Mina projekt (okej, kanske bara det här då) kan dra ut något fruktansvärt på tiden. Och jag kan gå och tänka på något jag ska bygga i flera år, och sedan göra det på en kväll. Till exempel någon form av hög av byråer som ska stå i sovrummet. Än är inte en enda byrå inköpt, nej nej. Å andra sidan har jag ju spontanbyggt en blomsterbänk nyligen. Ibland går det fort.

Men nu är den i alla fall klar, pallen med längdskidorna som sits.

PALL AV LÄNGDSKIDOR

Material:
Spetsar av längdskidor i trä (6 st, dvs 3 par skidor till just min pall)
Gammal pall i trä med motsvarande bredd som de 6 skidspetsarna
Borr
Skruvdragare
Skruvar, 12 st (inte för långa - de ska ju ner i pallsitsen men helst inte rakt igenom)
Linjal
Penna
Fil
Ev sandpapper
Ev målarfärg
Ev lack

Om pallen har ett osnyggt färglager, sandpappra bort och måla eventuellt om den. Jag sandpapprade bara en massa, ojämnt, och fick fram flera olika gamla lager färg.
Såga av skidspetsarna så att de täcker pallsitsen och kanske sticker ut lite bakåt. De uppstickande skidspetsarna gör att det blir ett bekvämt säte. På den främre sidan är det bra om pallsitsen och skidspetsarnas avsågade kant ligger jämt med varandra.
Mät ut var skruvarna ska sitta på skidorna (två skruvar på varje skidspets), märk ut med en penna och gör gärna ett litet hål där du ska borra med en spik eller så, så blir det lättare för borren att inte glida på materialet. Borra hål i skidorna. Placera dem som de ska ligga på pallen, och märk genom borrhålen var du ska borra hål för skruvarna på pallsitsen. Borra i pallsitsen.
Dra i skruvarna genom skidspetsarna och pallsitsen med hjälp av skruvdragaren. Se till att skidorna hamnar där de ska och inte flyttar sig medan du skruvar. Fila till de avsågade kanterna på skidorna, och runda hörnen lite lätt. Lacka eventuellt de avsågade kanterna också. Jag har inte gjort det än, väntar på en leverans av ekologisk olja att använda.
Klart! Hoppas det inte tog dig sju år att göra klart...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar