torsdag 9 juli 2015

Gör en egen dragleksakJag hittade en sån här massageälg i trä på loppis för ett tag sedan och tyckte att den skulle bli en utmärkt dragleksak om jag bara modifierade den lite. Jag säger i och för sig alltid att saker är enkla, men det här projektet ÄR verkligen sjukt enkelt (OCH alla projekt jag gör är faktiskt rätt enkla, jag är inte så avancerad av mig). Man kan så klart måla sin älg huuuur man vill (röd med svarta prickar som en nyckelpiga, någon?) och det här skulle faktiskt bli en bra och ekologisk doppresent om man till exempel målade dit barnets namn eller initialer.Jag gjorde som vanligt inget förarbete - träet var lackat men mycket av lacken var bortsliten vilket var toppen. Det här var första gången jag använde ekologisk färg från Färgriket, och det är alltid lite att vänja sig vid när man testar nya metoder. Den här färgen funkar så att man blandar bindningsmedel med vatten, och sedan blandar man det med pigment. Sen målar man (många, tunna lager - men det tar bara minuter för lagren att torka tillräckligt för att lägga nästa lager). Och till sist, när färgen fått torka ordentligt under längre tid, så oljar man in det man målat för att skydda färgen. Det låter kanske meckigt, men det är faktiskt väldigt smidigt.

Det här är vad jag använde:DRAGLEKSAK


Material:
Massageälg eller liknande massagefigur på hjul
Borr
Ekologisk målarfärg, bindningsmedel, möbelolja
Penslar
Ev maskeringstejp
Snöre, ca 1 m
Örhänge

Borra ett hål där du ska fästa snöret i dragleksaken.
Tejpa de delar av leksaken som du vill skydda från färg först, om du använder flera färger. Jag började med att tejpa hornen och hjulen. Blanda till målarfärgen och måla tunna lager, låt torka en stund emellan varje.
När du är klar med en färg och den torkat ordentligt, ta bort tejpen och tejpa de områden som det kan hamna färg på när du målar med nästa färg. Måla med nästa färg.


När färgen har torkat ordentligt, olja in hela leksaken med 2-3 lager möbelolja. Håll gärna till utomhus under tak.När leksaken har torkat klart, sätt i örhänget i hålet du borrade, och knyt fast snöret, och leksaken är klar att lekas med.
2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips! Nu ska jag gå på älgjakt. Jag måste förresten skriva att jag gillar din blogg. Det är en bra blandning av recept, diy och annat./Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade idén! Om du gör en egen, skicka en bild på projektet - jag vill så gärna se. Och tack för bloggberöm! :)

      Radera