lördag 7 november 2015

Bygg en giftfri säng // Build a non-toxic bed






När Aron föddes så var vi så otroligt nojiga (för allt) för att han plötsligt skulle lära sig att rulla runt och rulla ur sängen. Han sov i vår dubbelsäng med mig, inte i spjälsäng. Så vi (genier) ställde upp två stolar med ryggen mot sängkanten och bullade upp dem med böcker mot väggen så att stolarna inte skulle kunna glida i väg.

Sex månader senare vaknade jag en dag och ba: "Men Ruben, vi kan ju helt enkelt skjuta sängen mot väggen för att förhindra urtrillning i stället!"

Briljant. Det tog mig alltså sex månader att komma på. Låt oss för en stund fundera lite på hur urlakad man måste vara som människa för att ta ett halvår på sig för att komma på en sån enkel lösning.

Hur som helst.

Vid det laget någonstans tog vi av sängbenen på vår säng, och la en madrass bredvid, och sedan dess har vi sovit så. Med tre sängar på bredd direkt på golvet, liksom. 

I våras började vi prata om att sätta upp sängen på ben igen, och efter sommaren kändes det som om det var dags. Dubbelsängen var det ju inga problem med, men Arons madrass behövde en stomme. Jag kollade runt lite på ekologiska sängar, och de kostar ju en del... Och jag hade ingen lust med att köpa en sängstomme som var målad/lackad med plastfärger och limmad med giftigt trälim. Däremot hade jag mer än lust att bygga en egen säng!

Så jag köpte den här instruktionen, grovhyvlade bräder, ett gäng skruvar och skred till verket. Jag hade redan det här giftfria limmet från Ekotjusigt och ekologisk möbelolja från Färgriket hemma. Allt som allt gick materialet på 450 spänn (förutom det jag hade hemma redan då). 

Och det gick! Jag ändrade lite från ritningen, gjorde sängen lägre så att madrassen skulle ligga i samma höjd som vår dubbelsäng, och borrade fast bräder istället för att köpa en ribbotten. Jag struntade i att byta ut skruvarna mot träplugg på utsidan - SÅ noggrann är jag inte - och fulfixade lite saker på slutet. Allt blev snett och vint men det gick ihop ändå och det är huvudsaken. Och den är så skön att sova i! I framtiden kanske jag målar den, men just nu är den bara oljad med möbelolja och ingenting annat. 

Aron var ömsom överpeppad på att hans mamma byggde en säng till honom som han gärna ville klättra/hoppa i, och ömsom taggad på att få gå och lägga sig i nya "hööööööga" sängen. Han sov väl inget vidare första natten, för mycket förändring tror jag, men sedan dess har det gått hur bra som helst och han verkar sova väldigt bekvämt i den.

Nästa steg blir helt klart att göra sänggavlar till alla, och att göra något mer åt de supertråkiga vita väggarna (se bilderna, herregud) i sovrummet som vi inte satt upp någonting på än. Och att köpa möbeltassar, så att sängen inte behöver stå på en filt för att inte repa golvet när vissa ska hoppa i sängen. Kan vara en bra grej.

---

We've had our mattresses on the floor for the past couple of years, so we wouldn't have to worry about our son, Aron, falling out of bed. Recently we decided to attach legs to the mattresses, but that meant Aron needed a bed frame for his mattress as our beds are all side by side.

As I wanted a non-toxic bed, I decided to build my own. Even though I'm a poor carpenter. And it worked! I used untreated wood, non-toxic glue, screws and organic furniture oil. Aron loves his new bed and seems to sleep comfortably in it.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar