tisdag 10 november 2015

Gör en egen kaffebryggare // Make your own coffee maker

Gör din egen kaffebryggare

Gör din egen kaffebryggare

Gör din egen kaffebryggare

Gör din egen kaffebryggare


Jag dricker inte kaffe, men är av naturliga skäl ganska engagerad i Rubens kaffedrickande. Det är ju så mycket SNACK från kaffedrickare! "Jag har inte fått kaffe än! Jag måste ha kaffe innan jag kan fungera!" "Jag tror att jag har blivit sjuk. Jag mår så HIMLA dåligt. Nej, just det, jag hade bara inte druckit kaffe i dag..." "Vem vill ha kaffe? Är det för sent på dagen? Jag kan bara dricka kaffe fram till 16:37 på eftermiddagarna, annars kan jag INTE sova."

Vi tedrickare har det så lätt.

Kaffebryggare är oftast en festlig historia i plast. Den häller kokande vatten över malt kaffe i en filterhållare i plast, mmmm. Det är ju annars en bra tumregel, att inte ha varm mat eller dryck i anslutning till plast. I ärlighetens namn är det plastdetaljer inne i vår vattenkokare också, det är svårt att hitta köksgrejer helt utan plast. Vilket är så sjukt när man tänker på det, det borde inte vara omöjligt att tillverka sådana saker UTAN äcklig oljebaserad plast, men det är ett billigt material så man kör ändå. Plast har många bra användningsområden, men vi måste sluta tillverka så mycket av den varan! Både för klimatets skull och vår närmiljös skull. Läs gärna Naturskyddsföreningens rapport här.

Slut på ilskutbrott.

All den här plasten fick mig i alla fall att vilja bygga en egen kaffebryggare, och det är världens enklaste grej.

Kaffebryggare

Material:
Te- eller kaffekanna (min kommer från TGR)
Filterhållare (också den från TGR)
Trälåda med hål i ena sidan
Ev värmeplatta

Det här är alltså helt okomplicerat. När man väl har borrat hål i ena sidan på lådan (eller använt en låda som redan har ett hål), så är det bara att sätta filterhållaren ovanpå, kannan i, och fylla på med filter, malet kaffe, och så vatten från vattenkokaren. Om man vill så kan man sätta in en liten värmeplatta som passar diametern på kannans undersida i lådan, så att kaffet hålls varmt.

---

I don't drink coffee, but I've noticed that most coffee machine contains their fair share of plastic materials . So I decided to make my own coffee maker, and it's the easiest thing ever.

Coffee maker

Materials:
Tea or coffee pot
Filter holder
Wooden box with a hole drilled through one of the walls
Hot plate (optional)

Once you've drilled a hole through one of the walls of the wooden box (or used a box with a hole in it), the only thing left to do is putting the filter holder on top (covering the hole), putting the pot inside the box, and to put a filter and some ground coffee in the filter holder. Then pour boiling water over it. If you want to, you can place a small hot plate under the pot so the coffee is kept warm, but that's optional.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar