måndag 4 april 2016

Reseguide till Oslo med tåg // Travel guide to Oslo by train


Efter Greklandsresan för två år sedan så kom vi fram till att det här med flygresor var något vi skulle behöva sluta med. Man kan inte på allvar vara hippies som kämpar mot klimatförändringar OCH åka på nöjesresor medelst flygplan bara för att andan faller på. (Därmed inte sagt att vi ALDRIG kommer att flyga igen, så låt oss säga att vi undviker det. Man ska aldrig säga aldrig osv. Men man kan säga sällan. Jävligt sällan.)

Så numera reser vi med tåg! Och vi åkte till Oslo över påsk! Fantastiska grannhuvudstad alltså. Oslo och Köpenhamn, så perfekta när man vill stirra på något annat än Stockholm över en helg.

Här har jag sammanställt min ultimata guide till Oslo - om man vill resa dit med barn och resa lite miljövänligare alltså. Och det vill man ju! Ehe.


Resa:
Numera kör ju SJ X2000 mellan Stockholm och Oslo. Det tar typ 4,5 timmar, så det finns ingen anledning att flyga den sträckan. Älskar att åka tåg alltså, hur man kan rasta sina barn genom att gå till restaurangvagnen och köpa grönsakspinnar och dipp, har plats för att sträcka ut sig (till skillnad från i flygplan) och dessutom kan kliva av på vägen om man tröttnar (vilket man ju sällan gör, men skönt att veta att möjligheten finns).

Väl framme så är det smart att köpa ett kollektivtrafikskort. Om man bara ska vara där över en helg men åka mycket tunnelbana/buss/spårvagn så kan det ändå bli billigare att köpa ett veckokort än separata biljetter eller 24-timmarskort. Korten säljs lite överallt, bland annat på Narvesen (Norges Pressbyrån). Företaget som kör kollektivtrafiken heter Ruter. That's all you need to know. Närå, men det är så sjukt bra kollektivtrafik att det verkligen lönar sig att nyttja den.

Boende:
Den här gången hyrde vi en lägenhet i Grünerløkka via Airbnb. Sånt jäkla bra val! Lägenheten vi bodde i hade utsikt över stan och Holmenkollen, var superfräsch och stor och hade dessutom balkong med kvällssol, så vi kunde sitta ute och käka middag en kväll. I mars. Kärlek!

Jag tänker mig också att bo i lägenhet borde vara miljövänligare än att bo på hotell eftersom lägenheterna inte städas varje dag och handdukar inte byts och sånt. Och så kan man äta frukost hemma vilket är skönt om man har en kiddo som vaknar kl 5. Det finns jättemånga bra lägenheter att välja på via Airbnb och Grünerløkka är mitt favoritområde, så tips tips.


Öppettider:
Jag tror alltid att andra huvudstäder ska ha mycket bättre öppettider än Stockholm. Men Norge känns mindre sekulariserat än Sverige. Till exempel är ALLA affärer stängda på söndagar. Inte ens större mataffärer har öppet. För att inte tala om påsken då. Däremot var de allra flesta museum öppna under påskhelgen, och många restauranger i Grünerløkka (grymt område för just restauranger) hade öppet som vanligt. I flera andra områden (t ex runt Majorstuen) verkade även restauranger vara helstängda hela påskhelgen.
Jag är ju enormt dålig på att shoppa, men man får planera sina matinköp lite över påsken när mataffärerna bara har öppet onsdag, lördag och sedan tisdag efter påsk.

Utflykter + museum:
- Först och främst: ta tunnelbanan till Holmenkollen. Kanske världens knasigaste tunnelbana? Det är som att åka en jättelångsam berg- och dalbana förbi ca trettielva tusen superfina hus som jag skulle flytta in i direkt om jag fick. Om man vågar kan man köpa biljett och åka hiss upp i hopptornet när man väl är uppe.
- Åk eller gå ut till Bygdøy, denna fantastiska halvö. Det känns som om man går från att vara i stad till att komma ut på landet på fem sekunder typ. Och väl där finns så många sjukt bra museum, där mina favoriter är Kon-Tiki och Fram. Det senare är en stor Aron-favorit eftersom man får gå ombord och klättra runt på en svinstor båt. What's not to like, liksom? Sen kan man ta båten tillbaka in till schtan om man vill. Men inte om det är vinter.

- Oslos naturhistoriska museum är jättejättefint. Det är inte stort men mysigt och välordnat, och det finns ett T-Rexskelett (*smiley med hjärtögon*). Om vädret är bra så är botaniska trädgården jättefin och ströva runt/leka i, om vädret är mindre bra så kan man smita in i Palmhuset vilket egentligen är ett lite större växthus typ. Mycket trevligt!
- Vi har hittat två bra lekparker i Oslo. En ligger i Frognerparken, precis till vänster när man går in genom huvudingången till Vigelandsparken. Aron blev också betuttad i Sofienbergparken som hade en härjig lekpark för lite större barn (Aron hade ju precis fyllt 3 år när vi var där så klarar inte alla svåra klättergrejer) och en inhängnad del med ett enklare klättertorn, gungor och lite sånt för de mindre.- Munch-museet. Alltså jättebra om man är vuxen och konstintresserad, jättedåligt om man är under 20 år. Nu snackar jag utställningen Mapplethorne + Munch. Aron var mest svårt ointresserad, hade han varit äldre så hade han eventuellt blivit traumatiserad i stället. Hehe.
- Tekniska museet. Det här är på riktigt ett sånt där museum som folk säger "det finns något för alla" och "ett nöje för heeeela familjen" om. Det är hur som helst ett superhärligt museum, mycket roligare än Stockholms tekniska museum tycker jag. Man får ta tunnelbana eller spårvagn upp på ett ANNAT berg (inte samma berg som Holmenkollen, heja Oslo och alla berg runtomkring) och om man vill vara smart (och det vill man ju) så har man käkat lunch innan man åker dit för kafeterian hade a) ett ganska näringsfattigt utbud, av menyn att döma och b) enormt mycket folk i förhållande till kassor och bord (aka köer). Men vi hade käkat nåt fantastiskt på Mathallen (se nedan) innan, så det gick ingen nöd på oss. Tur.

Mat:
Lite allmänt om mat i Oslo: herregud vad dåliga de är på ekologisk mat. På riktigt så hade de inte en enda ekologisk grönsak eller frukt i mataffären som ändå var hyfsat stor och som låg närmast lägenheten i Grünerløkka. Obegripligt att de är så bra på elbilar men har missat det här med att bekämpningsmedel i maten är både äckligt och ohälsosamt. Å andra sidan så baseras väl hela deras ekonomi på fossila bränslen, så jag kanske har för höga förväntningar här, hehe.Med det sagt så finns det SÅ mycket bra och trevliga restauranger i Oslo. Bra utbud för vegomat finns det också tycker jag. Några tips då, helt slumpmässigt sammansatta:
- Mathallen. En härligt samling butiker och restauranger där en hel del av utbudet faktiskt ÄR ekologiskt. I hallens fruktbutik kan man till exempel köpa ekologiska bananer. Ja, de är så sällsynta i Oslo att man måste gå till en saluhall för att få tag på dem. Men där finns de i alla fall. Och så finns det ett wokställe och ett italienskt ställe med ekologisk pasta med pesto och tomatsås och ett rawfoodställe och en massa annat bra.
- Det grønne kjøkken. Bra lunchställe med en hel del ekologisk mat och dryck. Deras varma ingefärsdryck med lime är mmmmmm. Finns på två ställen, på Tøyen och bakom centralstationen.


- Tijuana. Okej, det här är INTE ett bra vegoställe. Men ääääälskar maten här. Lyxiga tacos och goda alkoholfria drinkar och börja inte ens prata om churrosen till efterrätt (jodå, att undvika socker går utmärkt som ni märker, tack tack).
- Bistro Brocante. Eller "det franska stället" som vi kallar det eftersom vi aldrig kommer ihåg vad det heter. Men det är i alla fall det absolut bästa stället för lunch i Grünerløkka (eventuellt i hela Oslo). Favoriten är Croque Madame utan skinka. Vänligen se bild ovan. NOM.
- Café Laundromat. Här kan man tvätta sina kläder OCH äta. Lite halvplojigt ställe, men deras vegoburgare var väldigt, väldigt god.
- Villa Paradiso. Stans bästa pizza alltså. Kan jag säga utan att ha testat alla pizzaställen i Oslo. Hehe. Dyr men helt sjukt god.
- Monsun Noodlebar. Fin lokal att äta i, men också bra hämtmatsställe. OCH de har en helt egen meny för vegansk mat! Och, apropå smarta grejer, så är de anslutna till Foodora (som jag precis NU insåg finns i Stockholm också, who knew?) som cyklar hem maten till dig. Sjukt miljövänligt och smidigt.
(En liten parentes om den här bilden från Café Laundromat. En lärdom som vi gjorde från senaste resan (till Köpenhamn, se där vem som kan göra parentes inom parentesen): TA MED LEKSAKER. Så vi packade med favorittåget och tågvagnarna och nån buss och lite Pixieböcker i en ryggsäck, och det här räddade många middagar och luncher på restauranger. Bara att han hade något att pilla med. Vi har också börjat avsluta kapitlet vagn (vi borde aldrig börjat kapitlet vagn nu så här i efterhand - Aron åkte aldrig vagn som bebis eftersom han tvärvägrade, så vi började med vagn i 1,5-årsåldern. Onödigt. Vi kunde ha fortsatt köra med sele och framför allt gett honom chansen att gå litegrann själv) och DÅ kom vi på att det inte är så himla konstigt att det blir en massa spring på restauranger. Aron har ju suttit och vilat upp sig i vagnen medan vi gått och gått och gått, och när vi är glada över att få sätta oss ner en stund så har ju han så klart en massa uppdämd energi som måste ut. Nu när han gick mycket själv så ville han också sitta och vila upp sig när vi skulle äta. Genialiskt. Dessutom passade han på att sova middag på spårvagnar och tunnelbanor när vi skulle åka långt.)Shopping:
Det här kommer att bli ett kort kapitel, för jag är inte så bra på att handla grejer alltså. Men UFF UnderGround nära centralstationen är Oslos svar på Beyond Retro, fast mycket billigare. Sjukt kul affär, och handla second hand är ju väldigt mycket bättre än att handla nytt, så hett tips.

Det var det om det!

---

We've abandoned flying and started travelling by train instead. It would be super weird to be hippies fighting climate change and at the same time board a plane everytime we wanted to go on a trip, just for the fun of it.

So we went to Oslo over Easter, and here's my guide to traveling to Oslo with kids.

Travel:
If you're going from Sweden, go by train. From Stockholm, SJ is using their X2000 trains nowadays, which means it only takes 4,5 hours. No need to fly!

Once there, get one of those travel cards that allow you to go on trams, buses and the Metro. They're sold here and there, a safe bet is going in to a Narvesen (those stores are everywhere) if you want to buy one. If you're staying for more than one day, it might be cheaper to get a 7-day card. The public transport in Oslo is awesome, so use it.

Staying:
There are so many great apartments to rent in Oslo through Airbnb, so don't bother with hotels. Staying in an apartment is probably more environmentally friendly than staying in a hotel too - no towels to be changed everyday etc. It's also good to be able to eat breakfast "at home" if your kiddo wakes up at 5 am, before any breakfast places have yet to open, heh.

We stayed in Grünerløkka, which is my favorite area in Oslo. So many great restaurants!

Opening hours:
Stores are closed on Sundays, not to mention over Easter. Even larger food stores are closed on Sundays. Most museums, however, kept open throughout Easter. A lot of restaurants also closed over Easter weekend, but fortunately, most restaurants in Grünerløkka kept open. Told you it was the best area!

Outings + museums:
- Taking the Metro up to Holmenkollen (the ski-jumping tower) is ah-mazing. It's like a really slow roller coaster going past a gazillion fantastic houses that I'd move into in a heartbeat if I was ever asked to.
- Take the bus or walk out on Bygdøy, which is a beautiful peninsula. There are a lot of great museums out there, my favorites being Kon-Tiki and Fram. The latter is a must if you have kids, since you get to go on board a huge-ass boat. The whole story around Fram and the polar expeditions is also very interesting.
- The Museum of Natural History is quite small, cozy, and so so nice. There's a T-Rex skeleton! If the weather is nice, walk around the gardens. If it's not-so-nice, go into the Palmtree building. It's free and it's like a bigger greenhouse.
- We found two nice playgrounds in Oslo. One's in the Frogner park, left of the entrance to Vigelandsparken on Kirkeveien. Then there's one in Sofienlundsparken in Grünerløkka.
- The Munch museum and the Mapplethorn + Munch exhibition. GREAT, if you're an adult who's into art. So bad if you're a kid. Aron was thoroughly uninterested, but if he would have been older, he'd probably been borderline traumatized. He he.
- Oslo's Technology museum. SO much fun. Honestly, it has something for everyone. But have lunch before you get here, the restaurant is not inspiring in the nutritional sense and the lines are looooong.

Food:
Oslo is hopeless when it comes to organic food. There was not ONE organic fruit or vegetable in the food store right next to our apartment in Grünerløkka. But that being said, there are sooo many nice restaurants in Oslo, and finding vegetarian options is not an issue at all.
- Mathallen. It's a collection of small food stores and restaurants and so much good stuff to eat. And some of it is even organic!
- Det grønne kjøkken. Great for lunch and has organic food.
- Tijuana. Nope, almost no vegetarian food here. But the food in this Mexican inspired place is fantastic. And the non-alcoholic drinks. And the churros!
- Bistro Brocante (or "The French Place", as we like to call it). Our favorite lunch place. I love ordering the Croque Madame without ham, it's YUMMY.
- Café Laundromat. A bit clichée, but hey, their vegetarian burgers are excellent.
- Villa Paradiso. The best pizza in the city!
- Monsun Noodlebar. Great for both staying and take away. They're also connected to Foodora which means bicycle messengers will deliver your food to your apartment. Aaaawesome and good for the environment.

Shopping:
This will be a short one as I don't shop much, but UFF UnderGround is a second hand store that is really fun. We were there for ages just because there were so much fun to look at everything.

And that's it! That's Oslo for you.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar