söndag 10 juli 2016

Gör en giftfri art journal/visuell dagbok av en vanlig anteckningsbok

Art journal gjord av vanlig anteckningsbok.

Innan vi åkte iväg på tågluffen så snöade jag in på art journaling-föreläsningarCreativebug. Har ni sett Creativebug? Jag hade aldrig hört talas om sajten innan sommaren och är lite osäker på hur jag ens upptäckte den, men jag tror att det var när jag läste Angry Chicken-bloggen. Amy Karol, människan bakom Angry Chicken,  har nämligen också en kurs på Creativebug som handlar om att göra egen deodorant, hårspray, ansiktsvatten, och så vidare. Sjukt bra är den, kolla gärna in! Jag gör ju redan egen deodorant (som är världens bästa, läs hur här) och kropps-/ansiktsolja och den här kursen gjorde mig så inspirerad att göra fler skönhetsprodukter själv.

Anteckningsbok från Deaf Messanger.

Men tillbaka till art journaling. Jag blev alltså helt insnöad på det tack vare Creativebug och bestämde mig för att också börja göra någon form av visuell dagbok att ta med på tågluff och andra resor över sommaren. På grund av tvångsmässigt anteckningsbokssamlande för några (ganska många) år sedan så hade jag redan en bok (eller flera) som jag ville använda. Jag köpte den i en serietidningsaffär i Berlin 2011 och sedan dess har den legat i min garderob och väntat på rätt tillfälle.

Anteckningsbok med ihoplimmade sidor.

Anteckningsbok med sidor som är målade med gesso.

Eftersom sidorna är vanliga, tunna, anteckningsbokssidor, så började jag med att limma ihop dem två och två för att få mer stabilitet och lät det torka ordentligt. Dessutom blandade jag egen gesso av tapetklister, vitt ekopigment från Färgriket, gipspulver, och vatten. Inga särskilda mängder, jag utgick från runt 2 dl tapetklister och blandade i resten till en halvtäckande smet som var lätt att måla med. Sedan målade jag ett uppslag, lät det torka, målade nästa uppslag, lät det torka... Det här förarbetet tog ju ett tag på grund av torktiden, men efter några kvällar så hade jag jobbat igenom nästan hela boken. Och då hade jag verkligt stabila sidor som var lätta att måla/rita/kollagea på.

Art journal med sidor målade med fingerfärg.

Art journal med sidor målade med fingerfärg och kollage.


Sedan var det dags att måla bakgrundsfärger på några uppslag. Jag ville att boken ska vara så giftfri som möjligt, så använde jag fingerfärger från Ekotjusigt. Det funkade hur bra som helst. Färgen blir ganska matt när den torkar och funkar jättebra att rita ovanpå, utom när man är i till exempel Paris och allt är superfuktigt, då funkade det inte alls, haha. Faktum är att de pennor som funkar bäst ovanpå färgen är de här billiga och giftfria tuschpennorna, och då har jag provat allt från Sharpies till dyra Poscapennor (som inte alls funkade ovanpå fingerfärgen, men väldigt bra på slätare typer av papper, som till exempel obestrukna boksidor).

Uppslag från art journal med text och bild

Sida från art journal med bild på artisten Björk
Och till slut var det bara att packa dagbok, lim, klistermärken/urklippa bilder och pennor i en påse (gesson gjorde att min bok smulade av sig en del så påsen skyddade andra grejer från gipsbitar och sånt plus höll ihop alla klistermärken och urklipp så att de inte skulle sprida sig) för att kunna plocka upp på diverse tågresor och hotellrum. Bra grej att ha med sig när andra projekt kan vara svårare att ta med på semestern (som lapptäcket jag syr eller bänken jag bygger just nu).

Uppslag från art journal.

Dekorerat papper med kassettband och låtlista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar